Promene u Vladi još ni na vidiku

Izvor: Danas, 20.Jul.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene u Vladi još ni na vidiku

Još od prošle godine u Srbiji se mesecima pričalo o tome kako će izgledati rekonstrukcija Vlade Srbije, koju je najavio premijer Aleksandar Vučić, ko su ministri kojima je predsednik vlade nezadovoljan i ko bi ih mogao zameniti. Poslednjih nedelja promene u vlasti više se ne pominju, te se čini da je to na određeno vreme stavljeno u drugi plan. Ministri, kako kažu za Danas, nemaju informacija o tome kada bi se rekonstrukcija mogla desiti, "jer o tome odlučuje isključivo premijer", >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dok u kabinetu Vučića napominju za naš list da u ovom trenutku "ima važnijih stvari".

Iako se u privrednim krugovima, bliskim Vladi, poslednjih dana spekuliše da bi prvi na listi za smenu mogao biti ministar privrede Željko Sertić zbog nedovoljno postignutih rezultata u svom resoru, u Nemanjinoj 11 tvrde za Danas da ta informacija nije tačna.

Rekonstrukciju vlade premijer je najavio još prošle godine za januar, ali su tada promene odložene za april odnosno prvu godišnjicu rada vlade. To se nije ni tada desilo, a premijer nakon toga više nije davao nove rokove za rekonstrukciju. On je krajem maja izjavio da ne bi u potpunosti isključio mogućnost i vanrednih parlamentarnih izbora, ali da misli da u ovom trenutku nisu realni. Što se tiče promena u vladi, dodao je da će se na rekonstrukciju odlučiti kada bude bio dobar trenutak za to i kada to ne bi ni na koji način narušilo stabilnost sistema.

Premijer je tada rekao da je dobro da uvek postoji priča o vanrednim parlamentarnim izborima, jer podstiče političke takmace da rade najbolje što mogu i da budu spremni u svakom trenutku. On nije hteo da kaže čijim radom u vladi nije zadovoljan, a na konstataciju da priča o rekonstrukciji možda loše utiče na pojedine ministre, primetio je da ko ne može da radi pod pritiskom ne treba da se prihvata odgovornih funkcija.

"Najavio sam rekonstrukciju i kada bude bila - biće. Kratko će trajati. Biće završena u Skupštini za jedan dan. Biće kratko, ali slatko", poručio je nedavno Vučić.

Kako je Danas pre nekoliko nedelja pisao, rekonstrukcija vlasti u Srbiji najizglednije je da neće podrazumevati u početku smene članova Vlade Srbije, odnosno ministara, i promenu koalicionih partnera već smenu direktora više javnih preduzeća. Prema našim tadašnjim saznanjima, ocenjeno je da se promene najpre moraju izvršiti na operativnom nivou gde se beleži veći stepen korupcije i nestručnosti, a onda i smene u vrhu vlasti.

Četiri scenarija

Vučić je početkom ove godine najavio četiri moguća scenarija rekonstrukcije - promena koalicionih snaga, promena u samom SNS, promena na čelu Vlade ili da se ne desi ništa do kraja godine već da se o tome razmišlja nakon izbora u Vojvodini.

Vučić:Izbori nisu potrebni

Premijer je za jedan beogradski mediji izjavio da misli da nam izbori nisu potrebni, ali da nikada nije moguće isključiti tu situaciju, jer ne želi da na silu bude predsednik Vlade. "Kad me (prvi potpredsednik Vlade) Ivica Dačić kritikuje pred strancima, on uvek kaže - ja ne mogu toliko kratko da planiram kao Vučić. On voli izbore, stalno razmišlja o njima... Ja mislim da nam izbori nisu potrebni, jer su nam planovi veliki", rekao je Vučić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.