Prolećno zasedanje doprinos razvoju dijaloga

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolećno zasedanje doprinos razvoju dijaloga

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović ocenila je da je parlament u toku prolećnog zasedanja, koje se danas završava, radio vrlo intezivno, da je doneo 121 zakon, i da su tri meseca ovog zasedanja protekla u daljem razvoju parlamentarne demokratije i razvoju dijaloga.

"Ako analiziramo sadržaj tih zakona, videćemo da parlament konačno počinje da se bavi onim pravim parlamentarnim temama i mislim da je prolećno zasedanje prošlo u daljem razvoju parlamentarne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << demokratije i u razvoju dijaloga medju parlamentarcima, a da je to bilo sve na račun kvaliteta zakona", rekla je Djukić Dejanović Tanjugu povodom završetka prolećnog zasedanja skupštine.

Ona je navela da je parlament u aktuelnom sazivu, zaključno sa zakonskim predlozima koje danas treba da izglasa, doneo 444 zakona i da taj podatak dovoljno govori o intezivnom radu.

Djukić Dejanović je podsetila da u periodu vanrednog zasedanja sednicu može da zakaže samo ukoliko dnevni red predlože najmanje 84 poslanika ili Vlada Srbije po hitnom postupku, dodajući da će sednicu i zakazati ukoliko se to desi.

Parlament bi u periodu vanrednog zasedanja, prema njenim rečima, mogao da raspravlja o zakonu o Narodnoj banci Srbije, ratifikacijama nekoliko medjunarodnih akata, ali i izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Komentarišući zahtev lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da bude održana hitna sednica parlamenta na kojoj bi poslanici raspravljali o ekonomskoj krizi, Djukić Dejanović je rekla da ju je Jovanović informisao o tome, ali, kako je objasnila, ne u formi koja može imati snagu akta parlamenta.

Predsednica je rekla da će skupštinske stručne službe Jovanovića uputitit na koji način može da predloži skupštini isti sadržaj, a da to ima snagu da bi taj predlog bio dostavljen Vladi Srbije, kako bi ona razmotrila tu inicijativu.

U Skupštini Srbije danas je počelo izjašnjavanje poslanika o 12 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu četvrte sednice, koja je ujedno i poslednja u okviru prolećnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela.

Skupština Srbije se, kako propisuje Ustav, sastaje u dva redovna zasedanja godišnje - prvo počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i ona ne mogu trajati duže od 90 dana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.