Prizvao ga Gospod

Izvor: Glas javnosti, 16.Nov.2009, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prizvao ga Gospod

BEOGRAD - NJegova svetost pravoslavni arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Pavle umro je juče u 10.45 časova na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Smrt ga je zatekla u snu, dok su pored njega bdela dva monaha, otac David i jedan mlađi monah iz Crne Gore.

Kako smo saznali na VMA, zdravstveno stanje partijarha Pavla pogoršalo se poslednjih nedelja, ali on nije bio priključen ni na kakve aparate.

"Uprkos svim preduzetim merama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nege i lečenja, NJegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je u 10.45 u svojoj sobi na VMA, u snu", objavila je VMA.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je NJegova svetost preminuo posle primanja svete tajne pričešća.

Vest o smrti patrijarha Pavla saopštio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je uplakan obavestio vernike da je saznao da se "upokojio patrijarh". Na svečanosti polaganja kamena-temeljca za novi hram, mitropolit je preneo da je otac Metodije pričestio patrijarha i da je patrijarhovo "sveto hristoljubivo srce prestalo da kuca".

Povodom smrti NJegove svetosti, Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici proglasila trodnevnu žalost u Srbiji. "Dani žalosti su 16, 17. i 18. novembar 2009. godine", navodi se u saopštenju vladine kancelarije za odnose s medijima.

Sa Saborne crkve i svih beogradskih hramova oglasila su se zvona povodom smrti patrijarha, dok je na Patrijaršiji istaknut crni barjak.

Telo blaženopočivšeg srpskog patrijarha juče u 14.45 časova preneto je u beogradsku Patrijaršiju. Kovčeg sa patrijarhovim posmrtnim ostacima dočekali su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa više crkvenih velikodostojnika i predsednik Srbije Boris Tadić.

Među Srbima širom otadžbine i dijaspore bolno je odjeknula vest o smrti patrijarha Pavla. NJegova svetost patrijarh Pavle bio je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih ličnosti u našem narodu. Zbog svog skromnog monaškog života i pre svega njegove krotke i poučne reči, još davno za života stekao je epitet "sveca koji hoda". Sada pred Srpskom pravoslavnom crkvom neće biti težak zadatak - izvesno je da će u najskorije vreme patrijarh Pavle i zvanično biti kanonizovan za sveca i pridodat rodoslovu svetih u SPC.

Prema nezvaničnim informacijama iz Patrijaršije, gotovo je izvesno da će sahrana biti u sredu ili četvrtak, zbog očekivanog dolaska najviših zvaničnika pravoslavnih i drugih crkava i verskih zajednica iz sveta.

Kako je Glasu javnosti rečeno, opelo sa zaupokojenom liturgijom biće služeno u spomen-hramu Svetog Save, a patrijarh će najverovatnije biti sahranjen u beogradskom manastiru Rakovica. Mesto na kojem će patrijarh počivati znaće se kada članovi Sinoda otvore patrijarhov testament.

Nek mu je laka crna zemlja.

Neka mu je laka crna zemlja i neka mu je večna slava.

Bog da mu dusi prosti.

Patrijarh nije umro, vec se upokojio.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.