Priština za Bajdena spremna, a Mitrovica sprema - protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština za Bajdena spremna, a Mitrovica sprema - protest

PRIŠTINA - Privremene kosovske vlasti uveliko se pripremaju za doček američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, a mediji na albanskom najavljuju da će Bajden u Prištini "promovisati američku podršku Kosovu".

Kosovska vlada je saopštila da očekuje da će Bajdenu biti priređen veličanstveni doček, a pemijer Hašim Tači je rekao da američki potpredsednik "zaslužuje poštovanje kosovskog naroda".

Bajden u Prištinu dolazi posle posete Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U Prištini su već postavljeni veliki plakati sa tekstom "Hvala, Ameriko" i "Dobrodošli na Kosovo", a učenici osnovnih i srednjih škola napraviće špalir putem koji treba Bajden da prođe od aerodrma do Prištine.

Đaci će u rukama držati cveće i zastave Kosova i SAD, prenela je štampa.

Portparol gradonačelnika Prištine Muhamet Gaši je kazao da je opština specijalno za ovu priliku obezbedila zastave za dekoraciju ulica i organizovala čišćenje grada.

Govornik u Skupštini

Prištinski list "Koha ditore" objavio je, pozivajući se na nezvanične informacije iz Bele kuće, da će se Bajden sastati na Kosovu sa predsednikom Fatmirom Sejdiuom, sa Tačijem, šefom parlamenta Jakupom Krasnićijem i ministrom inostranih poslova Skenderom Hisenijem.

Nakon ovih susreta on će održati govor u kosovskoj skupštini.

Bajden će posetiti i američke trupe stacionirane u američkoj bazi Kfora "Bondstil", kod Uroševca. Postoje još neki planovi vezani za ovu posetu, rekao je izvor lista, ali će oni biti objavljeni kasnije.

Ne mora Srbija da prizna, neka ne ometa

Potpredsednik SAD će posetiti Kosovo, ocenio je list, kako bi ponovo naglasio "američku podršku jedinstvenom, multietničkom i nezavisnom" Kosovu.

Sagovornik lista je rekao da američka diplomatija i Bajden ne očekuju od Srbije da prizna Kosovo, ali će tražiti od Beograda da "ne ometa razvoj najnovije evropske države".

Ministar Hiseni je ocenio da je najavljena poseta američkog potpredsednika od istorijskog značaja.

Koordinacija bezbednosnih timova

Iz Kosovske policije je najavljeno da će preduzeti posebne mere sigurnosti tokom boravka američkog potpredsednika.

Potpukovnik KPS Naim Redža u izjavi za KIM radio je kazao da se pripreme vrše u saradnji sa timom za bezbednost iz Stejt departmenta.

"Policija Kosova preduzela je sve mere bezbednosti, kao i pripremne mere i radnje u potpunoj koordinaciji sa predstavnicima iz tima bezbednosti samog potpredsednika."

Dok su u Prištini postavljeni veliki plakati s natpisima „Hvala, Ameriko" i „Dobrodošli na Kosovo", Srbi u Mitrovici će sutra održati protest, javlja KIM radio.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.