Premijer pokolebao Čedu

Izvor: Glas javnosti, 29.Avg.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer pokolebao Čedu

BEOGRAD - Posle izjave premijera Mirka Cvetkovića da vlada nema nameru da amandmanima poboljšava Predlog izmena i dopuna Zakona o informisanju, do juče sasvim izvesna podrška LDP ovom problematičnom zakonu postala je krajnje neizvesna. U juče objavljenom saopštenju LDP poručuje da vladajuća većina ne može da računa na njihovu podršku ukoliko predloženi amandmani ne budu usvojeni!

Podele u LDP

Kako Glas javnosti saznaje, poslanici LDP i te kako su podeljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kada je podrška Predlogu Zakona o informisanju u pitanju. Pre nekoliko dana objavili smo da posle Vesne Pešić i Žarka Koraća za ovaj antievropski zakon neće, po svemu sudeći, glasati ni Judita Popović ni Slobodan Maraš. Najnovije informacije iz tabora „čedista“ govore da je podrška zakonu koji gura dvojac iz G17 plus Dinkić-Bradić više nego sumnjiva.

- Čeda se suočava s velikim nezadovoljstvom u stranci, koje preti da preraste u pravi puč! Mnogi poslanici LDP, u prvom redu Zoran Ostojić, ne žele da im se ime stavlja u isti koš s onima koji su pre deset godina doneli jedan od najretrogradnijih zakona u novijoj istoriji Srbiji, koji je bukvalno sahranio mnoge medije. Ako vlast ima svoju računicu, eldepeovci ne žele da učestvuju u tome. Vikend će biti presudan. Kakvu god da dobije ponudu, Čeda će biti na mukama da ubedi svoje poslanike zašto treba glasati za tako loš zakon - kaže izvor Glasa blizak LDP.

- Stabilnost u ovom trenutku ugrožava ucenjivačko ponašanje SPS i G17 plus, njihova tvrdoglavost i međusobno nepoverenje - ocenjuju u LDP.

S druge strane, u G17 plus, stranci čiji lider Mlađan Dinkić gura ovaj zakon kako bi se obračunao s Kurirom, kažu da nikakvih promena neće biti i da će Predlog zakona o informisanju u obliku u kome je i dosad bio dočekati glasanje u ponedeljak. Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić podsetila je da je pre letnje pauze dogovorom DS, njene stranke i LDP obezbeđena većina za usvajanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

- Dodatno smo ohrabreni nakon sastanka našeg lidera sa šefom misije Oebsa u Srbiji Hansom Ola Urstadom, na kome je zajednički konstatovana neophodnost uvođenja stvarne odgovornosti medijske scene Srbije - kaže Grubješićeva. Oebs je, prema njenim rečima, podržao da se izmenama Zakona o informisanju uvedu pravila koja bi omogućila da se kazne oni mediji koji objavljuju laži, izvršavaju moralna ubistva ličnosti, štampaju pornografiju i uznemiravaju javnost, a ne da, kao do sada, prolaze bez ikakvih sankcija.

Uprkos pokušajima, iz Oebsa juče nismo dobili komentar na izjavu Suzane Grubješić.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.