Našli povišen nivo olova u krvi dece iz Zajače

Izvor: Blic, 19.Avg.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našli povišen nivo olova u krvi dece iz Zajače

LOZNICA - Kod 50 odsto dece iz Zajače kod Loznice, od ukupno njih 49 kod kojih je vršena analiza krvi, zabeleženo je povećano prisustvo olova u organizmu. Toksična koncentracija olova u krvi mališana, kako smatraju roditelji, posledica je blizine Topionice „Zajača“. Oni veruju da štetne materije iz ovog postrojenja truju njihovu decu.

Ovi uznemirujući rezultati predstavljeni su u Gradskoj upravi Loznice. Slobodan Živanović, predsednik Saveta mesne zajednice Zajača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << juče je naveo da je ove nalaze potvrdio profesor dr Petar Bulat, pomoćnik ministra zdravlja. Roditelji iz Zajače zahtevaju da nadležni što pre preduzmu sve mere kako bi se deca zaštitila od štetnih uticaja topionice.

Hoće da reše problem tuširanjem?

Jasmina Milutinović iz „Farmakoma MB" kaže da će Topionica „Zajača" učiniti sve da popravi higijenske uslove.

- To podrazumeva izgradnju nove kupaonice, sa većim brojem tuševa, tako da radnici pre polaska kući mogu da se okupaju. Biće organizovano da se i sva radna odeća ostavlja u topionici i da se tu pere, tako da se ne nosi kući. Učinićemo sve što je u tehničko-tehnološkim mogućnostima da zagađenje bude što manje, a vršićemo kontrolu i merenje eventualnog zagađenja vazduha u kontinuitetu - dodaje Milutinovićeva.

Međutim, da problem nije samo kontaminirana odeća govori činjenica da roditelji pojedinih mališana koja imaju povišen nivo olova nisu zaposleni u Topionici.

Opširnije u štampanom izdanju.

Povezane vesti: Od novembra najmanje 400 dece u Nigeriji umrlo od trovanja olovom Dvadesetoro dece se otrovalo olovom Sedmoro dece u bolnici zbog trovanja hranom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povišen nivo olova u krvi dece iz Zajače

Izvor: S media, 19.Avg.2011

Kod 50 odsto dece iz Zajače kod Loznice, od ukupno njih 49 kod kojih je vršena analiza krvi, zabeleženo je povećano prisustvo olova u organizmu. ..Toksična koncentracija olova u krvi mališana, kako smatraju roditelji, posledica je blizine Topionice „Zajača“. Oni veruju da štetne materije...

Nastavak na S media...

Visok nivo olova u krvi dece

Izvor: B92, 20.Avg.2011, 00:15

Loznica -- Analize sadržaja olova kod dece u Zajači pokazuju da su u 85 odsto slučajeva koncentracije prihvatljive, a u 15 odsto sadržaj metala u krvi preko granice...Analize je sporovela Svetska zdravstvena organizacija i Ministrastvo zdravlja...U Koncernu "Farmakom MB", u čijem se sastavu nalazi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.