Potrebno veće angažovanje medjunarodne zajednice

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno veće angažovanje medjunarodne zajednice

Ministar za KiM Goran Bogdanović založio se, u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za situaciju na KiM Bjornom fon Sidovom, za intenzivniji rad medjunarodne zajednice na stvaranju uslova za povratak stanovništva u tu srpsku pokrajinu.

U saopštenju minsitarstva navodi se da je Bogdanović upoznao Sidova sa veoma složenim okolnostima i uslovima života povratnika, kao i sa brojnim problemima kršenja ljudskih prava sa kojima se srpsko i ostalo nealbansko >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << stanovništvo neprestano suočava na terenu.

Bogdanović je istakao da je nedostatak sigurnosti i bezbednog okruženja osnovna prepreka pravom povratku i dodao da je sprečavanje ulaska zvaničnika Vlade Srbije veoma nepovoljan signal koji šalje izuzeno lošu i obeshrabrujuću poruku našim povratnicima.

Ministar Bogdanović je kazao da od medjunarodne zajednice očekuje intenzivniji rad na stvaranju uslova za povratak i poštovanje ljudskih prava i sloboda, pre svega, prava na život, prava na slobodu i sigurnost kretanja, prava na rad i prava na zaštitu imovine.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić istakao je danas, u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za situaciju na Kosovu i Metohiji Bjornom fon Sidovom, da je potrebno veće angažovanje medjunarodne zajednice u rešavanju problema interno raseljenih u Srbiji.

U saopštenj minsitarstva se navodi da je Ljajić Sidova izvestio o tome da je proces povratka interno raseljenih sa Kosova i Metohije u tu pokrajinu potpuno zaustavljen zbog nespremnosti albanske zajednice da taj proces podrži.

Ministar je ukazao da, pored nespremnosti privremenih kosovskih institucija da taj proces podrže, postoji i nezainteresovanost medjunarodne zajednice za taj problem, zbog čega je neophodno veće angažovanje medjunarodne zajednice u rešavanju problema interno raseljenih u Srbiji.

Ljajić je ponovio da je zatvaranje kolektivnih centara, uz povratak interno raseljenih na Kosovo i Metohiju ili njihovu lokalnu integraciju, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Fon Sidov je prilikom razgovora istakao je da je cilj njegove posete Srbiji rad na obezbedjivanju jednakih uslova i prava za sve nacionalne zajednice na Kosovu i dodao da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope izuzetno zainteresovana za pomoć u otklanjanju problema sa kojima se susreću interno raseljena lica sa Kosova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.