Izvor: B92, 05.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Potrebno ukidanje tužbe protiv NATO i saradnja s Hagom"

Beograd -- Uslovi da Srbija i Crna Gora uđe u Partnerstvo za mir su odustajanje od tužbe protiv zemalja-članica NATO za bombardovanje SRJ 1999. i dosledna saradnja s Haškim tribunalom, poručili su britanski ambasador u Beogradu Čarls Kroford i funkcioner NATO Džordž Katsirdakis. Kroford je na skupu povodom otvaranja depozitarne biblioteke NATO u Beogradu rekao da tužba protiv zemalja Alijanse daje "bizaran ton" želji SCG da pristupi Partnerstvu. On je dodao da su pre godinu dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnici SCG tvrdili da Vojska nije pružala zaštitu pojedinim osobama optuženim za ratne zločine, a da sada tvrde suprotno. "Moramo da znamo šta je zapravo istina", rekao je on, dodajući da je njegova zemlja preuzela zadatak da bude veza SCG i evroatlantskih institucija.

Džordž Katsirdakis je rekao da je SCG ispunila deo uslova za pristupanje Partnerstvu, ali da su sporni ukidanje tužbe protiv zemalja NATO i saradnja s Haškim tribunalom, posebno u slučaju bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. On je dodao da će u okviru Partnerstva uskoro biti organizovane aktivnosti u kojima će, kao posmatrač, učestvovati i SCG. "Imaćete status posmatrača, ali ćete raditi sve što i ostali. Status neće uticati na ono što se dešava u praksi", rekao je on.

Depozitarna biblioteka NATO otvorena je u Institutu za međunarodnu politiku i privredu i omogućava uvid u velik broj publikacija i dokumenata Alijanse.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.