Posledice nesporazuma oko Nobela

Izvor: B92, 10.Dec.2010, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice "nesporazuma oko Nobela"

Oslo, Beograd -- Neizvesno koliko će odluka da srpski ambasador ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobela uticati na kredibilitet šefa diplomatije Vuka Jeremića, u zemlji i svetu.

Svečanosti na kojoj je nagrada simbolično uručena zatvorenom kineskom disidentu Liju Sjaobou iz Srbije prisustvovao zaštitnik građana Saša Janković.

Posle polemike da li će predstavnik Srbije prisustvovati ceremoniji, odlazak ombudsmana u Oslo otvorio je dodatno pitanje, da li je on >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tamo otišao posle zvanične odluke Vlade ili je odluku doneo samostalno.

Uručenju Nobelove nagrade za mir nije prisustvovao ambasador Srbije "u skladu sa ranije donetom odlukom u okviru nadležnosti predviđenih zakonom", rečeno u MSP. Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje uručenju je donelo Ministarstvo spoljnih poslova, a šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je ta odluka doneta u državnom i nacionalnom interesu.

Nakon kritika domaće i međunarodne javnosti, zaštitnik građana Saša Janković je saopštio da je odlučio da otputuje u Oslo kao nezavisan državni organ nadležan za ljudska prava kada je shvatio da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije prihvatio da preispita odluku o neprisustvu predstavnika Srbije toj ceremoniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer pozdravio je odluku Srbije da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade. Međutim, i dalje je neizvesno koliko će ova odluka uticati na kredibilitet šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića koji je ranije odlučio da predstavnik Srbije ne ide u Oslo.

Međutim, i dalje je neizvesno koliko će ova odluka uticati na kredibilitet šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, koji je ranije odlučio da predstavnik Srbije ne ide u Oslo.

Sam premijer je, odgovarajući na pitanje da li razmišlja o smenjivanju ministra Jeremića, rekao da je Vlada pri formiranju definisala spoljnu politiku čiji su glavni ciljevi evropska integracija i dobri odnosi sa velikim državama, kao što su SAD, Rusija i Kina.

"Imajući to u vidu, biće smenjen bilo ko ako odstupi od tako definisane spoljne politike Vlade Srbije", objasnio je Mirko Cvetković.

Prisustvom Ombudsmana Jankovića na svečanosti dodele Nobelove nagrade poništena je prethodna odluka ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da zbog protivljenja Kine, Srbija ne pošalje predstavnika u Oslo.

Iako je kabinet Mirka Cvetkovića saopštio da Janković na dodelu nagrade ide kao izaslanik premijera, ombudsman je rekao da je samostalno odlučio da prisustvuje ceremoniji kada je shvatio da joj neće prisustvovati srpski ambasador.

U kabinetu predsednika Srbije podržali su odluku da Srbija prisustvuje dodeli Nobelove nagrade. U medijima se spekuliše da je predsednik Srbije Boris tadić zatražio smenu ministra Vuka Jeremića jer ga nije konsultovao oko bojkota Nobelove nagrade. Međutim, prema medijskim navodima, Tadić se predomislio posle konsultacija sa saradnicima.

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Drašković nije želeo da odgovori na pitanje da li bi on svojevremeno dao ostavku na tu funkciju, u slučaju da njegova odluka bude poništena, kao što se desilo sa odlukom Vuka Jeremića. Ipak, Drašković kaže da je Srbija slanjem Saše Jankovića u Oslo u "minut do 12 izvadila kestenje iz vatre".

U SNS-u kažu da je ponašanje države prema ovom pitanju krajnje neozbiljno.

U LDP-u kažu da objašnjenje pored ministra Jeremića duguju i oni koji su oni koju su prvobitnu odluku o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir tokom prethodnih dana branili, navodeći premijera Mirka Cvetkovića i potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

Socijaldemokratska unija je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, dodelila ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću "specijalnu Plaketu za zapažene rezultate postignute u borbi protiv ljudskih prava".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.