Policija odustala od najavljenog dolaska u Borbu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija odustala od najavljenog dolaska u Borbu

BEOGRAD - Policija se nije večeras u 18 sati pojavila u prostorijama Borbe zbog pisanja tog dnevnika o slučaju Miladina Kovačevića, kako je danas popodne najavljeno iz tog lista.

Glavna i odgovorna urednica tog lista Olivera Zekić rekla je novinarima da ju je telefonom pozvao ministar policije Ivica Dačić i obavestio je da policija neće doći večeras, ali da će ona morati da dođe na informativni razgovor povodom teksta o tom slučaju.

Borba je u četvrtak objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara za kauciju i obeštećenje porodici pretučenog američkog studenta Brajana Stajnhauera, zbog čega Miladina Kovačevića potražuje američko pravosuđe.

List je objavio da je ta odluka vlade proglašena za državnu tajnu.

Zekićeva je rekla da će se odazvati pozivu policije, ali da nema nameru da otkrije svoj izvor, odnosno to kako je Borba saznala da je odluka vlade proglašena za državnu tajnu.

Zekićeva je dodala i da joj je Dačić rekao da policija deluje po nalogu Tužilaštva.

Policija je, kako navode u Borbi, dolazila u prostorije tog lista danas oko 15 sati, ali pošto nisu nikoga našli, najavili su da će doći u 18 sati.

U prostorijama Borbe večeras su bili i poslanici u Skupštini Srbije Žarko Korać iz Socijaldemokratske unije i Ivan Andrić iz Liberalno-demokratske partije.

Dačić: Policija radi po nalogu tužilaštva

Ministar unutrašnjih posova Ivica Dačić izavo je Tanjugu da je policija danas dobila zahtev od tužilaštva da se prikupi obaveštenja povodom slučaja odavanja tajne i poverljivih informacija sa sednice Vlade Srbije.

"Tim povodom policija je u obavezi da prikupi sva potrebna obaveštenja o tome, i zato će policija pozvati ovlašćena lica lista 'Borba', koji je objavio tu informaciju, da daju izjave o tome u svojstvu građanina, u policijskoj stanici", kazao je Dačić.

On je precizirao da policija zbog toga neće ići u prostorije lista "Borba" da se to ne bi tumačilo kao pritisak na medije, jer to i nije slučaj.

"Tu celu situaciju pojasnio sam direktoru i vlasniku 'Borbe' Ivanu Radovanoviću kako bi se izbegla sva moguća zlonamerna tumačenja u ovom postupku", kazao je Dačić.

Gaće: Borba ne mora da otkrije policiji svoj izvor

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Nadežda Gaće izjavila je večeras da dnevni list Borba nije obavezan da policiji otkrije svoj izvor kada je reč o slučaju Miladina Kovačevića.

"Svaka država ima pravo da ima državnu tajnu, a ako ona procuri za to nisu odgovorni novinari", rekla je Gaće i dodala da država treba da "vidi u Vladi Srbije" kako je ta informacija procurela u javnost, a ne kod novinara.

Gaće je rekla da se "sve ovo ne bi desilo" da Srbija ima zakon o klasifikaciji tajnosti podataka za koji se zalaže Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Šabić za donošenje zakona o klasifikaciji tajnih podataka

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je večeras da je potrebno doneti zakon o klasifikaciji tajnih podataka, povodom vesti da policija traži od Borbe da otkrije kako je dobila poverljive informacije u slučaju Miladina Kovačevića.

"Neodložno je usvajanje tog zakona zbog toga što bez njega uvek postoji sumnja da je na nešto proizvoljno stavljena oznaka tajnosti", rekao je Šabić agenciji Beta i dodao bi tim zakonom trebalo utvrditi šta je zaista tajna, a šta ne.

Na pitanje o sporu u radnoj grupi za izradu tog zakona oko toga da li ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja treba da imaju uvid u podatke koji se kriju od javnosti ili ne, Šabić je rekao da "u celom demokratskom svetu nezavisni organi koji se bave zaštitom ljudskih prava imaju ta ovlašćenja".

UNS osudio upad policije u Borbu

Udruženje novinara Srbije (UNS) večeras je "najoštrije osudilo današnji upad policije u prostorije dnevnog lista Borba", zatraživši momentalni "prestanak pritisaka na redakciju i novinare Borbe".

"Shodno Zakonu o javnom informisanju, niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, kao i da se u javnim glasilima slobodno objavljuju ideje, informacije i mišljenja o događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da bude obaveštena", navedeno je u saopštenju UNS-a.

UNS smatra da javnost u Srbiji "ima i te kako opravdan interes da zna šta Vlada radi sa parama građana, bez obzira što je to sama Vlada proglasila za državnu tajnu".

Policija se, kako tvrde u listu Borba, danas oko 15 sati pojavila u prostorijama tog lista, kako bi ispitala glavnog i odgovornog urednika Borbe Oliveru Zekić povodom teksta da je Vlada Srbije odlučila da plati milion dolara kao obeštećenje porodici američkog studenta Brajana Stajnhauera, kojeg je Miladin Kovačević pretukao.

List je objavio da je ta odluka vlade proglašena za državnu tajnu.

Policijajci su tada, kako je navedeno u Borbi, rekli da će ponovo doći u 18 sati pošto glavna i odgovorna urednica tog lista nije bila tu, ali se nisu pojavili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Policija najavila, pa otkazala posetu redakciji "Borbe"

Izvor: Blic, 21.Feb.2009

Beogradska policija pozvala je na saslušanje Ivana Radovanovića vlasnika i Oliveru Zekić glavnu urednicu „Borbe" zbog „odavanja državne tajne" u slučaju Kovačević. ..Naime, ranije juče, oko 15 sati policija je dolazila u „Borbu" i najavila da će inspektori u 18 sati obaviti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.