Pokret nesvrstanih i dalje potreban svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2009, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret nesvrstanih i dalje potreban svetu

BEOGRAD - Učesnici konferencije "Istorija i nasleđe za miroljubiv svet" danas su u Beogradu ocenili da je Pokret nesvrstanih 20 godina posle samita u Beogradu, i dalje neophodan u promovisanju svetskog mira i bezbednosti u 21. veku.

Otvarajući konferenciju "Istorija i nasleđe za miroljubivi svet", šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da će Srbija dok teži ostvarivanju strateškog cilja ulaska u Evropsku uniju nastaviti da jača i produbljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veze sa članicama Pokreta nesvrstanih.

Podsetivši u govoru na inicijativu predsednika Borisa Tadića da u Beogradu bude organizovan samit povodom 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, Jeremić je na konferenciji za novinare rekao da će o tome biti reči na današnjem skupu kao i na zasedanju Generalne skupštine UN kasnije ovog meseca.

Predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito bio je jedan od trojice osnivača Pokreta čija je prva konferencija održana 1. septembra 1961. u Beogradu gde je održan i Samit nesvrstanih 1989. godine.

Vratiti nekadašnji ugled

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da će Srbija, pored svog puta ka Evropskoj uniji, nastaviti saradnju sa državama članicama Pokreta nesvrstanih.

Ministar je izrazio optimizam povodom predloga Srbije, da se 2011. godine u Beogradu održi samit u čast 50 godina od prvog samita nesvrstanih čiji je domaćin bila tadašnja Jugoslavija.

"Srbija danas vodi izbalansiranu, nezavisnu i energičnu spoljnu politiku, čiji je cilj ulazak u EU, odbrana teritorijalnog integriteta i vraćanje ugleda koji smo nekada imali", istakao je srpski šef diplomatije.

Jeremić je podsetio da 85 odsto država članica Pokreta nesvrstanih nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i izrazio zahvalnost Srbije na solidarnosti i poštovanju međunarodnog prava.

Ministar spoljnih poslova je ponovio ranije izraženi stav da Međunarodni sud pravde u Hagu, koji odlučuje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, treba da radi bez političkog pritiska, u šta spada i priznanje Kosova od strane nekih država.

Svetu potrebne radikalne promene

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nigerije Alhadži Džibril Maigari je ocenio da je Pokret nesvrstanih i dalje neophodan na svetskoj političkoj sceni, istakavši da su svetu sada potrebne radikalne promene zbog izazova terorizma, siromaštva i gladi.

"Neophodno je da i dalje postoji pokret, kao i pre pedesetak godina, kada je pod inspirativnim vođstvom predsednika (SFRJ Josipa Broza Tita) bio brana hladnom ratu i opasnosti koja je postojala od nuklearnog rata", ocenio je nigerijski šef diplomatije.

On je kazao da neophodnost postojanja pokreta pokazuje i svetska ekonomska kriza, podsetivši da je prosečni prihod po glavi stanovnika u Africi manji od dolara dnevno.

Ljudska prava nisu samo izbori

Nekadašnji predsednik Republike Kipar Džordž Vasos Vasiliju, naglasio je, u obraćanju na skupu "Istorija i nasleđe za miroljubiv svet", da se Pokret nesvrstanih mora pozabaviti pitanjem sve veće razlike između razvijenih i zemalja u razvoju.

"Nisu ljudska prava samo izbori, već je to i obrazovanje ljudi, ali i hrana za te iste ljude", naveo je bivši predsednik Kipra.

On je ocenio da se nisu ostvarile nade da će kraj hladnog rata doneti početak nove ere u međunarodnim odnosima.

"Kipar kao članica EU smatra da je članstvo u Uniji, najbolji način da se ispune uzvišeni ciljevi Pokreta nesvrstanih", istakao je Vasiliju.

Dokazana vitalnost

Ambasador Egipta u Srbiji Ali Galal Abdelaziz Basiuni rekao je da je pokret opstao i pokazao da može da ispuni svoje zadatke.

"Današnji svet nije ništa manji izazov, od onoga koji je postojao pre pedeset godina", kazao je ambasador, zaključivši da su nesvrstani napravili značajan korak u razvoju civilizacije.

Skupu, iako je najavljen, zbog zdravstvenih problema nije prisustvovao Budimir Lončar, koji je sada savetnik za međunarodne odnose hrvatskog predsednika Stjepana Mesića.

Prvi samit nesvrstanih održan je 1961. godine u Beogradu, a Srbija predlaže da se, povodom njegove pedesetogodišnjice, 2011. ponovo održi skup u srpskoj prestonici, koji bi organizovale sve države naslednice nekadašnje SFRJ.

Skup u Palati Srbije bi trebalo da bude prilika za otvaranje dijaloga i diskusije o inicijativi Srbije da bivše jugoslovenske republike zajednički organizuju samit povodom 50. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu, najavilo je Ministarstvo.

Hrvatska, Crna Gora i BiH u načelu su prihvatile da razgovaraju o inicijativi Srbije da zajednički organizuju samit povodom pola veka Pokreta u Beogradu.

Beograd je predložio i da se zbog pripreme samita sastanu ministri spoljnih poslova regiona na početku 64. zasedanja Generalne skupštine UN koja počinje 23. septembra u Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.