Počinje zasedanje Generalne skupštine UN

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje zasedanje Generalne skupštine UN

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas će početi 64. zasedanje Generalne skupštine, na kojem Srbiju, kako je ranije ocenio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, očekuje "veliki diplomatski okršaj" sa Prištinom.

Privremene kosovske vlasti su, prema Jeremiću, znatno pojačale tempo lobiranja za svoju nelegalno proglašenu nezavisnost i nastupaju izuzetno agresivno.Prema rečima ministra, vlasti u Prištini očekuju da zasedanje Generalne skupštine iskoriste da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << krunišu svoje napore u poslednjih nekoliko meseci s ciljem da ubede značajan broj zemalja sveta, koje do sada nisu priznale Kosovo, da to i učine.

Jeremić je, medjutim, istakao da Srbija ne "sedi skrštenih ruku".

"Neće biti lako, jer je Priština podržana od nekih od najuticajnijih država sveta. Medjutim, mi smo se do sada prilično iskalili u ovoj borbi i ja sam umereni optimista pred Generalnu skupštinu", dodao je on.

Tokom prošlogodišnjeg zasedanja Srbija je izvojevala veliki diplomatski uspeh, jer je Generalna skupština prihvatila njenu inicijativu da se Medjunarodni sud pravde, telo UN, izjasni o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Time je ovo pitanje, jedan od prioiteta srpske diplomatije, preneseno u pravnu ravan.

Na predstojećem zasedanju lideri 192 države sveta razmotriće čitav spektar tema - od bezbednosti i unapredjenja privrednog razvoja, do suzbijanja kriminala, klimatskih promena i drugih.

Glavna debata biće održana u dva navrata - od 23. do 26. septembra i od 28. do 30. septembra, a u njoj će učestvovati i delegacija Srbije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.