Peti, poslednji krug konsultacija

Izvor: Akter, 23.Dec.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peti, poslednji krug konsultacija

Pre poslednjeg, petog kruga konsultacija kod predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, nakon kojega se očekuje da će biti poznat mandatar 13. po redu hrvatske vlade, potpredsednica aktuelne vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić veruje u nove obrte i poručuje da ništa nije gotovo dok ne bude gotovo

Domoljubna koalicija i Most potpisima 78 izabranih zastupnika juče su predsednici dokazali da imaju podršku saborske većine, a sinoć su kasno uveče održali >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sastanak u prostorijama Mosta nakon kojeg su poručili da ne gube vreme i da će kandidat za mandatara biti jaka i stručna figura.

Lider nezavisne liste Most Božo Petrov je rekao da razgovaraju o predlozima za mandatara i s Mostove i HDZ-ove strane, a Karamarko je poručio da je reč o zanimljivim kandidatima.

"Sve će se znati na konsultacijama kod predsednice, a u svakom slučaju mandatar će biti jaka i stručna figura, poručio je Karamarko.

Čelnik Mosta Božo Petrov istakao je juče, nakon konsultacija kod predsednice Grabar Kitarović, da je cilj Mosta od samog početka bio stručna, reformska vlada s nestranačkim mandatarom. Sam Petrov danas nakon sednice Nacionalnog veća Mosta nije želeo da daje izjave.

Na pitanje novinara odgovarala je zastupnica Mosta Ines Strenja-Linić, koja je poručila:

"Razgovori idu dobro. Večeras ćete saznati ime novog mandatara", rekla je Strenja-Linić, koja je ponovila da Most i Domoljubna koalicija nisu u koaliciji, već je reč o saradnji.

Ona je odbila da otkrije imena ljudi iz Mosta koji su bili vrbovani od predstavnika koalicije Hrvatska raste Zorana Milanovića tijekom propalih pregovora te dvije strane.

Grabar-Kitarović je u utorak naveče, nakon četvrtog kruga konsultacija, poručila da je peti krug i poslednji te da se nakon njega mora znati ime mandatara ili u će u protivnom ona imenovati privremenu nestranačku vladu i doneti odluku o raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

Da imaju podršku saborske većine hrvatskoj predsednici su dokazali prvi čovek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov - pokazali su 78 potpisa - 63 Domoljubne koalicije i 15 Mosta.

Prethodno je Most odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine izabrane zastupnike Mosta u trenucima kada su te dve strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i vlade. Jutros je ispred sedišta Mosta osvanulo 15 upaljenih crvenih lampiona.

S druge strane Pusićeva je jutros gostujući na regionalnoj N1TV ponovo komentarisala najdramatičniji dan hrvatskoj političkoj istoriji i naglasila a se to sve skupa pretvorilo u farsu.

Predsednica HNS-a opisala je i šta se tačno sve događalo juče pre podne, a potom dodala:

" Prvo, staro pravilo kaže da nije gotovo dok nije gotovo. S obzirom na dosadašnje iskustvo, apsolutno postoji mogućnost da se sve preokrene".

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.