Parlament završio rad, u ponedeljak nova sednica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament završio rad, u ponedeljak nova sednica

BEOGRAD -

Republički parlament završio je radni dan, a poslanici će se u skupštinske klupe vratiti u ponedeljak, 25. jula, kada će na novoj vanrednoj sednici razmatrati predlog o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku.Da bi raspravljali o izboru članova Saveta Agencije, poslanici će morati da prekinu aktuelnu osmu vanrednu sednicu, na kojoj se, između ostalog, nalazi Predlog zakona o energetici, kojim je i predviđeno da Agencija za energetiku reguliše cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << struje i gasa u Srbiji.

Parlamentarci su danas završili razmatranje predloženih zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju, koje se takođe nalaze na dnevnom redu osme sednice.

Izmenama zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je, između ostalog, proširenje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i na promenu pola iz medicinskih razloga, jer je i toj kategoriji stanovništva, kako je navedeno u obrazloženju, potrebna adekvatna zdravstvena zaštita.

U Srbiji trenutno postoji oko 200 osoba kod kojih je dijagnostikovana potreba promena pola iz medicinskih razloga.

Takođe, stvoreni su uslovi i da se iz republičkog budžeta od sledeće godine obezbeđuju sredstva za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti, na osnovu godišnjeg programa za njihovo lečenje koji donosi ministar.

Značajna novina je proširenje prava na stomatološku zdravstvenu zaštitu, kao i profilaktičke mere za prevenciju bolesti usta i zuba i na decu stariju od 18 godina, odnosno do kraja srednjoškolskog školovanja, kao i na studente do kraja studija, a najkasnije do 26 godina.

Pravo na stomatološke zdravstvene usluge dato je i osobama kod kojih je u toku života zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih ili psihofizičkih funkcija zbog čega nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju aktivnosti svakodnevnog života.

Predloženo je da pravo na zdravstvenu zaštitu u inostranstvu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja ima osigurana osoba ako je pre odlaska u inostranstvo utvrđeno da ne boluje ili da nije bolovala od akutnih ili hroničnih bolesti u poslednjih 12 meseci.

Predviđeno je i stvaranje uslova za uvođenje zdravstvene kartice kao elektronske isprave o osiguranju, čime će se obezbediti osnov za usklađivanje sistema elektronskih zdravstvenih kartica sa standardima EU.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako veruje predlagač, trebalo bi da unaprede prava pacijenata, posebno dece.

Predviđeno je da pacijent ima pravo na zakazivanje pregleda, dijagnostičkih procedura i drugih medicinskih mera i postupaka radi očuvanja i unapređenja zdravstvenog stanja..

Ministar će odrediti zdravstvene ustanove na tercijarnom nivou koje će obavljati poslove centra za određenu vrstu retkih bolesti, a u okviru koga će se obavljati poslovi dijagnostike obolelih od retkih bolesti, prenatalnog, kao i neonatalnog skrininga, genetskog savetovališta, zbrinjavanje pacijenata od retkih bolesti...

Predviđeno je i formiranje Uprave za skrining programe koja bi sa radom trebalo da počne 1. januara 2013. godine.

Do početka rada Uprave za skrining programe, poslove iz delokruga te uprave obavljaće resorno Ministarstvo.

Stanković: Izmene zakona za bolji položaj pacijenata

Ministar zdravlja Zoran Stanković pozvao je danas poslanike u Skupštini Srbije da podrže izmene zakona o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti jer će poboljšati položaj pacijenata, posebno osetljivih grupa.

Obrazlažući predložene izmene zakona u parlamentu, Stanković je rekao da ima mnogo problema u sistemu zdravstva i upozorio na nedostatak stručnjaka - anesteziologa i patologa.

"Imaćemo hirurge ali oni neće moći da operišu bez anesteziologa", kazao je Stanković i istakao da je potrebno poboljšanje stomatološke zaštite.

Krezuba Srbija i promena pola

"Ako se ne poboljša stomatološka zaštita dobićemo Šojićevu krezubu Srbiju, ne samo među siromašnom i starom populacijom stanovništva, već i među studentima i budućim akademskim građanima koji su budućnost Srbije", naveo je ministar zdravlja.

Stanković je kazao da je najveće dileme i rasprave u javnosti izazvalo rešenje iz izmena zakona koje predviđa pravo na promenu pola iz medicinskih razloga o trošku fonda i kritkovao one koji se sa podsmehom odnose prema tome i koji imaju neprimerene reakcije.

"Voleo bih da vidim neke ljude koji na to gledaju sa podsmehom kako bi se ponašali da u svom neposrednom okruženju imaju takve osobe i kako bi reagovali da je to njihovo dete ili sestra", rekao je Stanković.

Stanković je kazao da su predložene izmene dva zakona deo kontinuirane reforme zdravstva i da radikalnih promena u sistemskim zakonima neće biti s obzirom da se ulazi u predizbornu godinu.

Ministar zdravlja je rekao da je izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno osnivanje uprave za skrining programe i upozorio da je Srbija među zemljama sa povećanom smrtnošću od malignih bolesti u odnosu na broj stanovnika.

Prema njegovim rečima, novim rešenjima unapređuju se prava na zaštitu dece, utvrđuje se i posebno pravo pacijenta na poštovanje pacijentovog vremena u ostvarivanju zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama.

Stanković je rekao da se novim rešenjima unapređuje zdravstvena zaštita žrtava nasilja u porodici i trgovine ljudima, a preciziraju se i odredbe o lečenju obolelih od retkih bolesti sredstvima iz budžeta Srbija od 2012. godine.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako je naveo ministar, proširen je krug osiguranika i omogućeno pravo na besplatnu stomatološku zaštitu studentima do 26 godina i svim srednjoškolcima, kao i izdržavanim osobama.

Zdravstvene kartice sa čipom

Stanković je kazao da je predviđeno uvođenje zdravstvene kartice sa čipom poput onih u zemljama EU.

Prema njegovim rečima, realan rok za uvođenje te kartice je tri godine kada će informatički biti povezan zdravstveni sistem i kada će u Srbiji postojati elektronski karton i elektronski recept.

U Skupštini traje načelna rasprava o izmama ta dva zakona iz oblasti zdravstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.