Pariz: Zastava takozvanog Kosova u Notr Damu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz: Zastava takozvanog Kosova u Notr Damu

U pariskoj katedrali Notr Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta je i zastava tzv. Kosova.

"Zastava Kosova prvi put plovi u Notr Damu u Parizu, u okviru obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata", objavio je na svom Tviter nalogu Ćendrim Gaši, koji se predstavlja kao ambasador privremenih prištinskih institucija u Parizu.

Zastave su postavljene u katedrali Notr Dam, u okviru obeležavanja stogodišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od završetka Prvog svetskog rata.

Iako je na strani saveznika u tom sukobu bilo ukupno 19 država, u francuskoj prestonici je postavljeno 20 zastava.

Savezničke snage su, kako podseća B92, činile Francuska, Velika Britanija, Japan, Italija, SAD, Rusija, Srbija, Belgija, Crna Gora, Rijadski emirat, Portugal, Rumunija, Kraljevina Hidžaz, Grčka, Kina, Tajland, Brazil, Albanija i Jermenija.

Tokom Prvog svetskog rata, nakon poraza i povlačenja srpske vojske u jesen 1915. godine, austrougarske jedinice su okupirale severni deo Kosova, a bugarske južni (Prizren, Priština, Kačanik, Uroševac, Gnjilane).

Austrougarske okupacione snage, a u početku i Bugari, su na Kosmetu bili dočekani kao oslobodioci.

Austrougarske vlasti su otvarale škole na albanskom jeziku, dok su Bugari zaveli okrutan okupacioni sistem.

Posle proboja Solunskog fronta 1918. godine, KiM su u oktobru zauzele jedinice srpske 2. armije, i područje nešto kasnije ulazi u sastav novostvorene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Parizu se 11. novembra obeležava stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata.

Već je najavljeno da će događaju prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednik samoproglašene države Kosovo Hašim Tači.

Spekulisalo se da će tokom tog događaja biti postignut "konačni odgovor o Kosmetu", ali je Vučić na nedavnoj konferenciji za medije rekao da "ne zna zašto su se svi toliko uzbunili i zašto očekuju da se nešto desi".
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zastava tzv. Kosova u Notr Damu

Izvor: Mondo, 03.Nov.2018

U pariskoj katedrali Notr Dam, među zastavama više od 20 zemalja učesnica Prvog svetskog rata, istaknuta je i zastava tzv. Kosova...Foto: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović..  "Zastava Kosova prvi put plovi u Notr Damu u Parizu, u okviru obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata",...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.