Otvaranje prvih poglavlja potvrda rezultata

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvaranje prvih poglavlja potvrda rezultata

Johanes Han je poslanicima u Skupštini Srbije poručio da otvaranje prvih poglavlja označava početak suštinskog dela pristupanja Uniji i znak da je pridruživanje ostvariv cilj

Otvaranje prvih poglavlja predstavlja potvrdu za ostvarene rezultate, poručili su danas poslanici vladajuće koalicije nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom, dok mu je opozicija prenela zahteve da se što pre otvore i poglavlja 23 i 24.

Han je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << danas u republičkom parlamentu razgovarao sa predsednicom Majom Gojković, obratio se poslanicima na posebnoj sednici, a potom i razgovarao sa šefovima poslaničkih klubova.

Han je poslanicima poručio da otvaranje prvih poglavlja 14. decembra označava početak suštinskog dela pristupanja Uniji i znak da je pridruživanje ostvariv cilj.

Šef socijalista u republičkom parlamentu Đorđe Milićević rekao je novinarima posle tog sastanka da je sve ono o čemu je Han danas govorio u najvisem zakonodavnom telu pozitivna vest za građane Srbije.

"Ono što je veoma važno jeste da je Srbija postigla velik uspeh na putu evropskih integracija i pokazala spremnost i sposobnost da rešava probleme i realizuje zadatke koji su na putu evropskih integracija i da sa uspehom postiže rezultate", ocenio je Milićević.

Prema njegovim rečima, odluka o otvaranju prvih poglavlja je samo potvrda tih rezultate.

"Znamo da nam predstoji još mnogo posla u narednom periodu, ali ova odluka je ohrabrujuća, jer znamo da je Srbija na dobrom putu i ima svoje mesto u EU", poručio je šef poslaničkog kluba SPS.

Iz opozicionih DS i SDS Hanu je preneto žaljenje što istovremeno sa poglavljima 35 i 32 neće biti otvorena i poglavlja 23 i 24.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da je na sastanku zahtevala što brže otvaranje tih poglavlja, kako bi se radilo "na smanjenju ruganja vladavini prava, curenja informacija iz istraga u medijie, slobodi medija".

"Naš zahtev je da vladavina prava postane prioritet u pregovorima. To ne može da se postigne bez otvaranja tih poglavlja. Ako treba Han da nam to kaže onda smo u mnogo većem problemu", rekla je Čomić.

Šef poslanika SDS Marko Đurišić se, kako je rekao, zahvalio Hanu na dobroj vesti o otvaranju poglavlja i izrazio žaljenje što je u tome izgubljeno dve godine i što istovremeno neće biti otvorena poglavlja 23 i 24.

Han im je, dodao je on, rekao da će se to vrlo brzo desiti.

Đurišić je, kako je preneo skupštinskim izveštačima, Hanu rekao i da bi bilo loše ako bi proces evropskih integracija zavisio od dijaloga Beograda i Prištine, ali i da mu je rekao da vlast u Srbiji guši rad opozicije i slobodu medija i napada nezavisne institucije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.