Još poglavlja iduće godine

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još poglavlja iduće godine

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je danas nadu da će Srbija u prvoj polovini iduće godine otvoriti poglavlja 23 i 24

Han je izrazio zadovoljstvo što je kod premijera Aleksandra Vučića video jaku želju i opredeljenje da se otvore sva poglavlja do kraja njegovog mandata.

Početkom godine kada sam bio u Beogradu, podsetio je Han, rekao sam Vučiću da je naš cilj da do kraja godine otvorimo prva poglavlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Unija, Evropska komisija mogu da vam ponude polje, a vi zasadite useve i vaša će biti žetva i u ponedeljak ćemo imati prvu žetvu. Srećan sam što ćemo se videti u pondeljak, ali to nije razlog da se opustimo, jer pravi posao tek počinje, poručio je Han.

Zadovoljan sam da čujem što ste rešeni da do kraja vašeg mandata otvorimo sva poglavlja i dođemo što je dalje moguće u ovom procesu. To je proces stizanja u EU, rekao je Han.

On je zahvalio premijeru, Vladi Srbije, ministrima, građanima i nevladinom sektoru što su podržali Evropu u njenom najvećem izazovu, a to je migrantska kriza.

Srbija je uradila fantastičan posao u duhu koji bih voleo da vidim kod nekih drugih država, rekao je Han.

Han je podsetio da je EU pomogla Srbiji prošle godine sa poplavama, a Srbija je ove godine uzvratila kada je reč o suočavanju sa izbegličkom krizom.

To je najbolja vizitkarta Srbije ka evropskim aspiracijama, dodao je on.

Sa otvaranjem pregovora, rekao je Han, imaću više razloga da dolazim, a i ukoliko ne dolazim, to znači da se sve odvija glatko.

Han je rekao da su neke od država članica EU tražile da sa Srbijom poglavlje 35 bude prvo koje će se otvoriti.

Zemlja kandidat odlučuje o brzini pregovora i to mora biti u skladu sa osećajem društva, naroda i bilo bi opasno izgubiti kontakt sa građanima, rekao je Han i istakao da se to može porediti i sa dijalogom Beograda i Prištine.

Dijalog mora biti nastavljen, imamo i neke elemente da bismo stimulisali i Prištinu. Za nekoliko dana imaćemo dobar izveštaj o viznoj liberalizcaiji i to može doprinese daljem razvoju regiona, izjavio je Han.

Cilj nam je zajednička evropska perspektiva za sve u regionu i Srbija je ugaoni kamen Evrope i to se mora priznati i iskoristiti, istakao je Han.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.