Optužnice protiv tri žene s KiM - pružanje logističkih usluga Islamskoj državi

Izvor: B92, 09.Dec.2019, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice protiv tri žene s KiM - pružanje logističkih usluga Islamskoj državi

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri osobe - protiv dve ćerke i njihove majke.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog dela "organizovanje i ucestvovanje u teroristickoj grupi".

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su tri optužene učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji Islamska država (ID).

Suprug >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužene M. T. bio je u Siriji nekoliko meseci i vratio se, a za kratko vreme čitava porodica se pridružila ratovanju za ID, iako su znali da je to protivzakonito. Optužena V. T. D. je sa suprugom i ćerkom 5. oktobra 2014. preko granicnog prelaza Elez Han napustila KiM. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju, navodi se u saopštenju.

"Optužena M. T. je sa suprugom 4. novembra 2014. otputovala u Siriju na isti način kao i V. T. D, dok je optužena Š. T., majka optuženih M. T. i V. T. D., 21. septembra 2015, zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini otputovala u Tursku, pa odatle u Siriju", piše Koha.

Optužene majka i dve ćerke u Siriji su mesečno dobijale novac od ID za pružanje logističkih usluga, sve dok ID nije doživeo totalni poraz. Njih tri su se tada predale kurdskim snagama, koje su ih deportovale na KiM 24. maja ove godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.