Cvetković u Španiji: Politički odnosi podstrek ekonomiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković u Španiji: Politički odnosi podstrek ekonomiji

MADRID -

Odlične političke odnose Srbije i Španije trebalo bi iskoristiti kao podsticaj za razvoj ekonomskih odnosa, koji su na relativno niskom nivou, izjavio je danas premijer Mirko Cvetković.

Predstavljajući mogućnosti ulaganja u Srbiju u Konfederaciji poslodavaca Španije, premijer Cvetković je istakao da je Srbija zemlja u nepovratnom procesu evropske integracije, koja očekuje status kandidata za članstvo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU do kraja godine.

S tim ciljem u zemlji su sprovedene značajne političke i ekonomske reforme, i poslovna klima unapređuje se iz dana u dana i usklađuje sa evropskim standardima, istakao je Cvetković.

On je ukazao da su u Srbiji već prisutne mnoge velike svetske kompanije kao što su "Fijat", "Ju es stil", "Filip Moris", "Britiš ameriken tobako", "Lafarž", "Bol pekidžing" i nijedan strani investitor nije napustio Srbiju, već, naprotiv, većina proširuje svoja ulaganja.

Kao prednosti Srbije, premijer je izdvojio i poreske olakšice i podsticaje za investitore, kao i sporazume o slobodnoj trgovini sa brojnim zemljama kao što su Rusija, Turska, zemlje CEFTA, koje čine tržište od više stotina miliona ljudi na koje je moguće izvoziti bez carina.

Cvetković je naveo i da je Srbija makroekonomski stabilna zemlja, koja je nedavno sa Međunarodnim monetarnim fondom zaključila aranžman iz predostrožnosti, kao dokaz da vodi dugoročno održivu i kredibilnu fiskalnu i monetarnu politiku.

Veliki potencijal

O prednostima ulaganja u Srbiju govorio je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je naglasio da je Srbija zahvaljujući aranžmanu sa MMF-om i odgovornoj fiskalnoj politici uspela da tokom ekonomske krize poboljša svoj kreditni rejting.

On je ukazao da su Srbija i Španija proteklih godina imale relativno nizak nivo robne razmene uz deficit na srpskoj strani, tako da postoji veliki potencijal za unapređenje trgovinskih odnosa.

Prema njegovim rečima, i španske investicije u Srbiju proteklih godina bile su na skromnom nivou i od 2007. do 2011. godine dostigle su 126,1 miliona dolara.

Srbija u srcu Balkana

Državni sekretar za trgovinu Španije Alfredo Bonet naglasio je da je Srbija sa veoma povoljno geografskom pozicijom, u srcu Balkana, sa velikim potencijalom u ljudskom kapitalu i dobrim obrazovnim sistemom.

On je naveo da su pokazatelji ekonomske saradnje dve zemlje i dalje skromni, ali da pokazuju napredak iz godine i godinu.

Kao potencijalne oblasti saradnje dve zemlje tokom razgovora sa brojnim privrednicima u Konfederaciji poslodavaca Španije izdvojena je infrastruktura energetika, telekomunikacije, zaštita životne sredine.

Ukupni ekonomski odnosi Srbije i Španije su prevashodno zasnovani na robnoj razmeni koju karakteriše mali obim i uska struktura robe, odsustvo proizvoda višeg stepena obrade i stalan deficit na našoj strani, pokazala je analiza Privredne komore Srbije, objavljena uoči posete premijera Cvetkovića toj zemlji.

Gledano po obimu razmene Srbije sa svetom, prošle godine Španija je bila 25. partner Srbije u izvozu i 26. partner u uvozu.

U prvoj polovini 2011. godine deficit u robnoj razmeni sa Španijom bio je 63,9 miliona dolara, pri čemu je izvoz Srbije bio 42,4 miliona, a uvoz 106,3 miliona.

Što se tiče međudržavnih sporazuma, na snazi su Sporazum o konsolidaciji bilateralnih ugovora sa Španijom potpisan 17. maja 2005. godine u Beogradu, koji obuhvata turizam, vazdušni saobraćaj, pravnu pomoć i ekstradiciju, drumski saobraćaj i Sporazum o privrednoj i industrijskoj saradnji.

Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija između SRJ i Kraljevine Španije potpisan je 25. juna 2002. u Madridu, a stupio je na snagu marta 2004. Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja je stupio na snagu marta 2010., a primenjuje se od 1. januara ove godine.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Španija podržava evrointegracije Srbije

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Španija je izrazila čvrsto uverenje da će se založiti za Srbiju da dobije status kandidata, izjavio premijer Srbije Mirko Cveković. On se sastao sa najvišim zvaničnicima Španije. ..Španija jasno podržava evropski put Srbije i čvrsto će se založiti da naša zemlja dobije status kandidata...

Nastavak na S media...

Cvetković u Španiji

Izvor: RTS, 06.Okt.2011

Španiju i Srbiju povezuju odlični, prijateljski odnosi, ocenio Mirko Cvetković nakon razgovora sa najvišim španskim zvaničnicima. Premijer španskim privrednicima predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju, ističući da je zemlja u nepovratnom procesu evropskih integracija...Premijer Srbije Mirko...

Nastavak na RTS...

Cvetković: Odlični politički odnosi Španije i Srbije

Izvor: EMportal, 06.Okt.2011

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Madridu da bi odlične političke odnose Srbije i Španije trebalo iskoristiti kao podsticaj za razvoj ekonomskih odnosa, koji su na relativno niskom nivou, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Nastavak na EMportal...

Cvetković: Odlični politički odnosi Španije i Srbije

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u Madridu da bi odlične političke odnose Srbije i Španije trebalo iskoristiti kao podsticaj za razvoj ekonomskih odnosa, koji su na relativno niskom nivou, navodi se na sajtu Vlade Srbije...Cvetković je, predstavljajući mogućnosti ulaganja u Srbiju...

Nastavak na Studio B...

Tadić i Leoneti o evropskim integracijama Srbije

Izvor: Blic, 06.Okt.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa francuskim ministrom za evropske poslove Žanom Leonetijem o evropskim integracijama naše zemlje...Predsednik Tadić i njegov gost razgovarali su i o stanju i perspektivama bilateralnih odnosa dve zemlje, saopštila je Pres služba predsednika Tadića...Leoneti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.