Obustaviti pritiske za priznanje Kosmeta

Izvor: Glas javnosti, 17.Jun.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustaviti pritiske za priznanje Kosmeta

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je uoči današnje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da će u NJujorku zatražiti da prestanu pritisci na zemlje širom sveta da priznaju lažnu državu Kosovo i Metohiju. On je ocenio da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno zabrinjavajuća i teška, što i piše u izveštaju generalnog sekretara UN.

„Insistiraćemo na tome da se diskutuje o situaciji na terenu, da se pogleda u oči teškoćama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa kojima se suočava pre svega nealbansko stanovništvo na terenu“, najavio je Jeremić. Prema njegovim rečima, „to će biti prilika i da se na najvišoj svetskoj pozornici govori o tome kakvi su pritisci na zemlje širom sveta da priznaju Kosovo“. On je precizirao da će Srbija na sednici SB UN tražiti da prestanu pritisci za priznavanje Kosova, imajući u vidu činjenicu da je Međunarodni sud pravde počeo zvanično da razmatra pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Osvrćući se na obeležavanje prve godišnjice „kosovskog ustava“ i „odlikovanje“ koje je u Prištini uručeno bivšem izaslaniku za Kosmet Martiju Ahtisariju, Jeremić je ukazao da je to očigledan dokaz za sve sumnje koje je Beograd od početka imao u bivšeg finskog predsednika.

„Kada pregovarač završi proces bez rešenja prihvatljivog za obe strane, a onda ga jedna od strana odlikuje, onda je to dokaz da on nije bio neutralni pregovarač. Ahtisari je bio u funkciji proglašenja nezavisnosti Kosova, procesa koji je Srbija, pravnim sredstvima, uspela da zakoči“, naglasio je ministar Vuk Jeremić.

Sednici SB UN prisustvovaće i tobožnji „ministar spoljnih poslova Kosova“ Skender Hiseni. Prištinski Ekspres piše da „vlasti“ očekuju da debata na sednici bude posvećena smanjenju prisustva UN na Kosovu i Metohiji.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.