Izvor: B92, 03.Sep.2009, 19:40

OEBS: Falsifikatima do imovine

Priština -- OEBS je utvrdio da postoji mnogo slučajeva prodaje imovine Srba na Kosovu, bez njihovog znanja, a najčešće falsifikovanjem ličnih dokumenata i pečata.

"Budući da su odsutna, raseljena lica ne saznaju za takve transakcije dok ne prođe izvesno vreme", navodi se u izveštaju OEBS-a predstavljenom danas u Prištini. Prevarama je prodata imovina u ime vlasnika ili su je "lično" prodali vlasnici raseljeni sa Kosova, koji nisu pristali na kupoprodaju.

Kupoprodaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vršila na osnovu falsifikovane dokumentacije, što je dovelo do grubog kršenja Ijudskih prava i predstavlja prepreku za povratak i restituciju imovine raseljenih lica.

Prema podacima Komisije OEBS-a, postoji 70 predmeta za koje se sumnja da predstavljaju krivično delo prodaje stambene imovine.

Predmeti su predati Kosovskoj agenciji za imovinu i oni se rešavaju pred Kosovskom komisijom za imovinske zahteve.

OEBS je došao do podataka da su vlasnici u većini slučajeva za prevaru u transakciji saznali slučajno, kada bi transakcija već bila zaključena, a neko drugi uknjižen kao vlasnik.

Falsifikatori najpre zloupotrebe trenutnu situaciju raseljenih vlasnika, a zatim, koristeći falsifikovana dokumenta, formalno sprovedu postupak overe i okončanja prevare.

OEBS je evidentirao 40 prijavljenih slučajeva u Peći, Klini, Istoku, Đakovici i Dečanima, a ima slučajeva i u drugim sredinama na Kosovu.

U predmetima koje je pratio OEBS imovina je prodavana na prevaru korišćenjem različitih metoda - uz ovlašćenja overena falsiflkovanim sudskim pečatom, uz ovlašćenja overena u sudovima van Kosova sa regularnim sudskim pečatom, ali uz korišćenje falsifikovanih ličnih isprava.

Imovina je prodavana i putem overe ugovora pred kosovskim sudovima uz korišćenje falsifikovanih isprava sa imenom i prezimenom pravog vlasnika, kao i korišćenjem falsifikovanih sudskih presuda za uknjiženje imovine u katastarske knjige.

U predmetima koje je pratio OEBS sudovi su doneli pet presuda u korist tužitelja i odbacili ili obustavili tri zahteva. Većina predmeta još nije rešena.

Kao što je to slučaj sa mnogim drugim građanskim sporovima o prevarama oko kupoprodaje imovine, predmeti veoma često prolaze kroz odlaganja koja se stalno ponavljaju.

Da bi se efikasno sprečilo ponovno javljanje ovakvih krivičnih dela u budućnosti, na problem prevara oko kupoprodaje imovine treba odgovoriti na dva načina, smatra OEBS.

Kako se navodi u izveštaju, to bi se radilo ”putem krivičnih postupaka, kako bi se dokazalo izvršenje krivičnog dela i izveli pred lice pravde prestupnici i kroz građanske postupke, kako bi se dati ugovori proglasili ništavnim i nevažećim i kako bi se strankama vratili njihovi prvobitni uslovi, do nivoa u kome je to moguće”.

Nastavak na B92...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.