OEBS: Na Kosovu falsifikovanjem prodavana imovina Srba

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Na Kosovu falsifikovanjem prodavana imovina Srba

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) utvrdila je veliki broj slučajeva prodaje imovine na Kosovu koja je pripadala raseljenim kosovskim Srbima, i to bez njihovog znanja, a najčešće falsifikovanjnjem ličnih dokumenata i pečata.

„Budući da su odsutna, raseljena lica ne saznaju za takve transakcije dok ne prodje izvesno vreme“, navodi se u izveštaju OEBS-a predstavljenom danas u Prištini.

Prevarama je prodata imovina u ime vlasnika ili su >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je „lično" prodali vlasnici raseljeni sa Kosova, koji nisu pristali na kupoprodaju.

Kupoprodaja se vršila na osnovu falsifikovane dokumentacije, što je dovelo do grubog kršenja Ijudskih prava i predstavlja prepreku za povratak i restituciju imovine raseljenih lica.

Prema podacima Komisije OEBS-a, postoji 70 predmeta za koje se sumnja na krivično delo prodaje stambene imovine.

Predmeti su predati Kosovskoj agenciji za imovinu i oni se rešavaju pred Kosovskom komisijom za imovinske zahteve.

OEBS je došao do podataka da su vlasnici u većini slučajeva za prevaru u transakciji saznali slučajno, kada bi transakcija već bila zaključena, a neko drugi uknjižen kao vlasnik.

Falsifikatori najpre zloupotrebe trenutnu situaciju raseljenih vlasnika, a zatim, koristeći falsifikovana dokumenta, formalno sprovedu postupak overe i okončanja prevare.

OEBS je evidentirao 40 prijavljenih slučajeva u Peći, Klini, Istoku, Djakovici i Dečanima, a ima slučajeva i u drugim sredinama na Kosovu.

U predmetima koje je pratio OEBS imovina je prodavana na prevaru korišćenjem različitih metoda - uz ovlašćenja overena falsiflkovanim sudskim pečatom, uz ovlašćenja overena u sudovima van Kosova sa regularnim sudskim pečatom, ali uz korišćenje falsifikovanih ličnih isprava.

Imovina je prodavana i putem overe ugovora pred kosovskim sudovima uz korišćenje falsifikovanih isprava sa imenom i prezimenom pravog vlasnika, kao i korišćenjem falsifikovanih sudskih presuda za uknjiženje imovine u katastarske knjige.

U predmetima koje je pratio OEBS sudovi su doneli pet presuda u korist tužitelja i odbacili ili obustavili tri zahteva. Većina predmeta i dalje nije rešena.

Kao što je to slučaj sa mnogim drugim gradjanskim sporovima o prevarama oko kupoprodaje imovine, predmeti veoma često prolaze kroz odlaganja koja se stalno ponavljaju.

Da bi se efikasno sprečilo ponovno javljanje ovakvih krivičnih dela u budućnosti, na problem prevara oko kupoprodaje imovine treba odgovoriti na dva načina, smatra OEBS.

Kako se navodi u izveštaju, to bi se radilo „putem krivičnih postupaka, kako bi se dokazalo izvršenje krivičnog dela i izveli pred lice pravde prestupnici, i kroz gradjanske postupke, kako bi se dati ugovori proglasili ništavnim i nevažećim i kako bi se strankama vratili njihovi prvobitni uslovi, do nivoa u kome je to moguće“.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.