Novi predsednik RIK Vladimir Dimitrijević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 04:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predsednik RIK Vladimir Dimitrijević

Skupština Srbije razrešila je danas predsednika Republičke izborne komisije Dejana Đurđevića, a na tu dužnost imenovan je Vladimir Dimitrijević.

Sa mesta zamenika predsednika RIK-a razrešen je Ivan Šembek, a imenovan je Željko Radeta.

Za sekretara RIK imenovan je Srđan Smiljanić, a za njegovog zamenika Branko Marinković.

Poslanici su danas utvrdili i sastav stalnih delegacija skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama i drugim parlamentarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odborima.

Utvrđen je i sastav Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Poslanici su danas i imenovali članove i zamenike članova pojedinih skupštinskih odbora.

Radikali napustili sednicu

Poslanici Srpske radikalne stranke napustili su sednicu Skupštine Srbije nakon što im je predsednica Skupštine Maja Gojković rekla da nema televizijskog prenosa sednice.

"Dok traje Olimpijada, sednica se neće prenositi. Prenosi se Olimpijada, inače će RTS platiti velike penale", rekla je Gojković.

Tokom današnje skupštinske rasprave došlo je do polemike između šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića i poslanice SRS Nataše Jovanović, koja je počela kada je Jovanović dovela u pitanje važnost članstva u EU, za koju je rekla da vodi "orkestriranu politiku protiv Rusije, proverenog prijatelja Srbije".

Martinović je ponovio da Srbija teži da bude ravnopravan član EU i podsetio da je Jovanovićeva poznata po tome što je pre nekoliko godina "bacala kletve" na političke protivnike.

SRS: Opozicija nije ravnomerno raspoređena u odborima i delegacijama

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je danas da ta stranka traži doradu predloga sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim institucijama i istakao da predlog mora da se izradi u dogovoru sa svim šefovima političkih stranaka u Skupštini.

On je na vanrednoj sednici Skupštine rekao da nikada do sada nije bilo u praksi da se na taj način biraju predstavnici Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarniom institucijama.

"Tražim da se ovo pitanje vrati na doradu", da se održi sastanak šefova poslaničkih klubova i njihovih zamenika, kao i da se "odvaga o članovima kao na apotekarskoj vagi", rekao je Šešelj.

On je kazao i da predstavnici opozicije nisu ravnomerno raspoređeni u skupštinskim odborima, niti u delegacijama.

"Čujem da su jednoj maloj opozicionoj stranci dali na taj način. Mi nismo hteli bez dogovora šefova da učestvujemo u radu. Ako imate članove u delegaciji NATO i SE, i opozicionim strankama treba dati nešto", rekao je Šešelj.

On je predložio i da se u Skupštini Srbije formira skupštinska komisija koja bi vršila nadzor osuda Srba pred Haškim tribunalom.

Lider radikala se osvrnuo i na ponašanje potpredsednice Srpske napredne stranke (SNS) na sednici Odbora za spoljne poslove ocenivši da se ona ponaša bahato, zbog čega traži poštovanje opozicije.

Odgovarajući na reči Šešelja, Marija Obradović je kazala da je pogrešila što je izgovorila tu reč na sednici (majmuni), ali da to misle svi.

"Ono što radi SRS je prošla priča. Poslanici SRS se iživljavaju i iskorišćavaju poslovnik. To koliko su zastupljeni u medijima je za Fakultet političkih nauka. SRS hoće da zamajava javnost", rekla je Obradović.

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić rekao je da ta stranke neće glasati za današnje predloge jer nisu zadovoljni sastavom delegacija.

"Glasaćemo samo za članove Republičke izborne komisije jer su članovi dobro raspoređeni", rekao je Đurišić.

Na početku sednice vodila se rasprava između šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića i potpredsednice SRS Vjerice Radete oko načina izbora članova delegacija.

Obradović: Loše je što će Kovačević ponovi biti član RIK

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je dobra stvar što je predstavnik republičke organizacije nadležne za poslove statistike Miladin Kovačević razrešen članstva u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) ali je loše što je iznova predložen za člana te institucije.

"On je direktno odgovoran za pokušaj izborne krađe. On je u prvih nekoliko sati nakon izbora prebrojao više od 98 odsto glasova, a onda četiri dana štelovao izborne rezultate", rekao je Obradović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković odgovorila mu je da ako je štelovao rezultate, "štelovao je da Dveri uđu u parlament".

Nakon toga između Obradovića i Gojkovićeve započela je polemika zbog čega je ona Obradoviću isključila mikrofon, a potom i prekinula sednicu na pet minuta.

Opozicija kritikuje način izbora delegacija

Predsednik Pokreta "Dveri" Boško Obradović izjavio je danas da tokom izbora članova predstavnika Skupštine Srbije u stalnim delegacijama međunarodnih organizacija jeste ispoštovana proporcionalna zastupljenost, ali ne i predlozi opozicije.

On je na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj se biraju članovi stalnih delegacija u međunarodnim institucijama i članovi Republičke izborne komisije (RIK) kazao da su Dveri spremne da zauzmu dodeljena mesta, ali je zamerio što su dodeljivana po nahođenju vladajuće partije.

"Do sada nije održan nijedan zajednički sastanak šefova poslaničkih grupa i predsednika Skupštine Srbije o tom pitanju", rekao je Obradović i dodao da "to govori o odnosu vlasti prema opoziciji. Bilo je sastanaka potpredsednika skupštine Veroljuba Arsića sa predstavnicima poslaničkih grupa, ali to su bili pojedinačni sastanci i to nije isto".

Član Demokratske stranke (DS) Dejan Nikolić kazao je da će ta stranka podržati predlog za sastave stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, ali da se nije vodilo računa o tome ko će u kojoj delegaciji biti.

"Mi smo se zalagali da DS dobije predstavnike u delegaciji Saveta Evrope (SE) i OEBS-a, jer smo tu imali iskusne predstavnice koje su izgradile pozicije u tim delegacijama. Čak su izabrane za pisanje izveštaja u tim telima, ali sada smo izgubili te pozicije što nije dobro za Srbiju. Ipak, podržaćemo predlog, jer je ispoštovan količnik, po kome je DS dobio četiri člana i jednog zamenika u tim telima", rekao je Nikolić.

Član Srpske napredne stranke (SNS) i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić rekao je da je ispoštovana procedura i da se nekoliko puta sastao sa predsednicima i predstavnicima poslaničkih grupa, a da je na poslednjem sastanku održanom 2. avgusta utvrđen konačan predlog delegacija.

"Nije tačno da nije bilo konsultacija. Članovi su određeni na osnovu proporcionalnosti, odnosno zastupljenosti stranaka u Skupštini Srbije", rekao je Arsić.

Član pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović kazao je da bi bilo dobro da se sledeći put članovi delegacija odrede na osnovu pisanih, a ne neformalnih pravila.

"Treba voditi računa i o nekim stvarima prilikom izbora članova RIK-a, koja su bila problematična. Bilo bi dobro da RIK postane nezavisno telo što bi trebalo da znači da njeni članovi nisu članovi stranaka i koji nikada nisu imali dodira sa strankama", rekao je Pavlović.

Predsednik Nove Stranke Zoran Živković izjavio je da je u izbornoj noći dovedena u pitanje regularnost izbora i pozvao poslanike da ne glasaju za članove RIK-a dok nadležni organi ne donesu konačan stav šta se desilo te noći.

"Mislim da je jako loše da se izabere novo članstvo RIK u kojoj je većina članova iz sadašnjeg sastava. Prvo da građani dobiju dokaze da nije bilo manipulacije u izbornom procesu i da tek tada dođe do odlučivanja o članstvu", rekao je Živković.

Predstavnici Demokratske stranke Srbije (DSS) izjasnili su se da neće glasati za predloge sastava delegacija i članove RIK-a.

Drugarice i drugovi, Pomaže Bog, poštovani građani - poslanička etikecija

Drugarice i drugovi, Pomaže Bog, Poštovani građani - pozdravi su koji su trojica novih poslanika u Skupštini Srbije danas uputili svojim kolegama, kao i građanima koji prate prenos sednice parlamenta, oslikavajući i na taj način ideološku šarolikost srpskog parlamenta.

"Dame i gospodo, drugarice i drugovi", reči su kojima je današnju diskusiju počeo poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

Ubrzo posle njega, poslanik i lider Pokreta Dveri Boško Obradović obratio se parlamentu i rečima "Pomaže Bog", a jedan od sledećih govornika, poslanik pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović diskusiju je počeo rečima "Dame i gospodo, poštovani građani".

Nogo: Uvesti red u bankarsko poslovanje

Poslanik Dveri Srđan Nogo pozvao je danas premijera Aleksandra Vučića i ministarku pravde Nelu Kuburović da uvedu red u bankarsko poslovanje.Nogo je novinarima u skupštini rekao da zbog problema u funkcionisanju bankarskog tržišta u Srbiji trpe celokupna privreda i građani, te da su zbog toga premijeru predali materijal o sumnjivom poslovanju banaka u Srbiji.

On je kazao i da u ekspozeo premijera nije bilo reči o "poreskim utajama koje sprovode banke", niti kako rešiti problem što banke neće da daju povoljne kredite domaćoj privredi.

On se osvrnuo i na ugovore koje su, kako je rekao, sklopili predsednici Trećeg i Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsednik Vrhovnog kasacionog suda 2014. i 2015. godine sa Pireus bankom a po kome zaposleni u tim institucijama mogu da uzimaju kredite pod povoljnijim uslovima.

Nogo je naveo da je javna tajna da su i druge sudije sklapale takve ugovore, te se postavlja pitanje da li tako nešto može da utiče na nezavisnost tih sudova.

Nogo je kritikovao državu i zato što dozvoljava da budu tajna podaci o kaznama bankama.

450

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas vanredna sednica skupštine

Izvor: B92, 12.Avg.2016

Beograd -- Predsednica Skupstine Srbije Maja Gojković sazvala je za 10 sati prvo vanredno zasedanje parlamenta,na predlog narodnih poslanika, sa četiri tačke dnevnog reda...Na dnevnom redu sednice su:..Predlog odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.