Nema podrške za usvajanje vojvođanskog predloga

Izvor: Studio B, 22.Nov.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema podrške za usvajanje vojvođanskog predloga

Podršku vojvođanskom predlogu dopuna Zakona o budžetskom sistemu u današnjoj raspravi u republičkom parlamentu najavili su poslanici LSV, LDP i DS, dok će SNS, URS, SPS, ali i DS S biti protiv njihovog usvajanja.

Vojvođanski parlament traži da se osnovica za izračunavanje sredstava koje će dobiti iz republičkog budžeta obračunava po metodologiji koja je bila utvrđena Zakonom o budžetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << sistemu, odnosno pre izmena tog zakona u septembaru.

Skupština Vojvodine traži da se sedam odsto sredstava, koliko joj po Ustavu pripada, obračunava i na osnovu prihoda i primanja nefinansijske imovine, što je samo jedna stavka u budžetu.

Skupština Vojvodine smatra da je septembarskim izmenama Zakona o budžetskom sistemu sužena osnovica za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine "na rashode koji se finansiraju iz poreskih prihoda", čime se znatno smanjuje obim budžeta te pokrajine.

Sužavanje osnovice za utvrđivanje obima budžeta Vojvodine, kako navodi, suprotno je članu 184. Ustava Srbije.

SNS neće podržati predložene dopune, s obrazloženjem da kontrola sredstava koja se troše u Vojvodini mora biti bolja, jer je u poslednje četiri godine, pa i više, vojvođanska vlada sredstva kojima je pomagala pojedine opštine neravnomerno raspoređivala.

SPS nema dovoljno ubedljivih argumenata da glasaju za predložene dopune i podržaće stav Vlade Srbije, a taj stav deli I URS, čiji su poslanici naveli da će budžet Vojvodine u sledećoj godini biti veći za šest milijardi dinara, a ne manji za devet milijardi dinara.

LSV je u raspravi upozorila da će budžet Vojvodine, ukoliko predložene dopune ne budu usvojene, biti oštećen za 9,6 milijardi dinara, a LDP poručio da je predlog vojvođanske skupštine opravdan i utemeljen u Ustavu i da ima razumevanja za tu inicijativu.

I DS je najavila podršku predloženim dopunama, ali i da će i sama inicirati donošenje posebnog zakona o finansiranju Vojvodine i pokrajinskim nadležnostima.

Predložene dopune Zakona o budžteskom sistemu republičkim posalnicima je obrazložio predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

On je naglasio da raspravu ne vidi kao poraz i neuspeh, bez obzira što predložene dopune neće biti usvojene, već kao pokretanje krupnog političkog pitanja.

Pastor je objasnio da su dopune predložene kako bi Vojvodina mogla da dobije sedam odsto republičkog budžeta koji joj je garantovan Ustavom Srbije.

"Ne tražimo ništa što nije ustavna garancija. Šest godina od usvajanja Ustava nalazimo se u situaciji da imamo ustavnu garanciju koja je nedorečena. Iz tog razloga smo predložili dopune", rekao je Pastor.

Pošto su poslanici URS tokom debate pomenuli pitanje funkcionisanja Fonda za kapitalna ulaganja i Razvojne banke Vojvodine, Pastor je pozvao na "prestanak satanizacije" vojvođanske vlasti i insitucija u toj pokrajini.

"Bilo bi zgodno da se prestane sa procesom satanizacije izvršne vlasti u Vojvodini, rukovodstva i Razvojne banke i ostalih institucija. Želim odavde da pozovem sve organe države da rade svoj posao. Ako se utvrdi da se bilo ko ogrešio o zakon nek se povuče potez i neka to ima za posledice. To je jedini put", rekao je Pastor.

Vlada Srbije je u obrazloženju, pored ostalog, navela da ključne mere fiskalne konsolidacije na prihodnoj strani predstavljaju povećanje poreskih prihoda kroz povećanje poreskih stopa, pa na taj način ukupni transfer Vojvodini, ali i ostali deo budžeta te pokrajine, prati I ključne promene u fiskalnoj politici.

 

 
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvit prekinuo raspravu o budžetu

Izvor: RTV Pink, 22.Nov.2012

. . . Rasprava o predlogu republičkog budžeta za 2013. je prekinuta i biće nastavljena u ponedeljak. Razlog prekida je "sporni" tvit ministra Mlađana Dinkića.

Nastavak na RTV Pink...

Sve dublji jaz između vlasti u Beogradu i Novom Sadu

Izvor: Danas, 22.Nov.2012

Vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Srbije usprotivila se juče predlogu dopuna Zakona o budžetskom sistemu, koji je uputila Skupština Vojvodine, što je tokom rasprave u republičkom parlamentu izazvalo negodovanje nekih opozicionih stranaka i vojvođanskih funkcionera, koji smatraju da je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.