Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema kontrole za novac na KiM

Nijedna državna institucija u Srbiji ne kontroliše kako se troši pola milijarde evra, koliko se godišnje izdvaja za KiM. Izvesno je samo da novac odlazi na račune državnih institucija i da se dalje raspoređuje bez ikakvog nadzora. U ministarstvima koja deluju na KiM rečeno nam je da interne kontrole ili ne postoje ili ne nadziru raspoređivanje novca. S druge strane, u budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija koja bi prema zakonu to morala da čini nisu našli vremena ni da odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na pitanja novinara „Blica nedelje" o kontroli tih sredstava.

I Goran Bogdanović, ministar za KiM, priznaje da postoje sumnje u regularnost protoka novca koji se iz budžeta Srbije šalje na Kosmet. Oni su zato pokrenuli komisije za kontrolu trošenja novca, pre svega u isplati zarada, gde su, sumnja se, nepravilnosti najveće.

– Ako na Kosovo odlazi oko 40 milijardi dinara godišnje, a tamo živi samo 120.000 ljudi, opravdano postoji sumnja u malverzacije. Za sada nemamo relevantne podatke i ne možemo da upiremo prstom, ali i pomisao na količinu novca koji tamo odlazi daje nampravo da sumnjamo. Radimo na prikupljanju tih dokaza i zato očekujem da će i ostala ministarstva koja deluju na KiM uvesti instrument kontrole – kaže Bogdanović.

U prilog sumnjama ide i podatak sa terena. Naš sagovornik, funkcioner trezora Narodne banke u Gračanici, koji nije želeo da mu pominjemo ime, otkriva da novac často završava na fantomskim računima:

– Nikome više nije jasno zašto budžetska i finansijska inspekcija ćute o kriminalu koji na KiM čine direktori javnih i državnih ustanova. O malverzacijama u platnom prometu pismeno sam obavestio guvernera Narodne banke Srbije i premijera Mirka Cvetkovića. Oni na stolu imaju informaciju da se platni promet, posebno prenos novca namenjenog zdravstvenim ustanovama i opštinskim javnim preduzećima za isplatu zarada, obavlja preko nepostojećih žiro-računa. Ekspozitura trezora u Gračanici nema ovlašćenja da kontroliše namenu sredstava – kaže naš sagovornik.

Posebno je čudno zašto je, kako tvrdi Slobodan Denić, šef Fonda zdravstva filijale u Gračanici, zakonom o platnom prometu data mogućnost da se u slučaju blokade računa vitalnih ustanova isplata ličnih dohodaka, dnevnica i naknada može vršiti preko tuđeg računa. Uz ovakvo zatiranje puteva novca i nedostatak kontrole na svim nivoima, nije ni čudo zašto uz sumu od 500 miliona evra i dalje ima gladnih na KiM.

Prema zvaničnim podacima, tek sedam ili osam odsto ukupnog budžeta koji odlazi na Kosovo šalje Ministarstvo za KiM, dok se većina od ostalih 90 odsto koristi za plate, zarade, dodatke i sredstva koja idu preko drugih ministarstava. Nije tajna i da najveće sume prolaze kroz ministarstva prosvete, zdravlja... Iako je „Blic nedelje" pokušao da od ovih institucija dobije podatke o kontroli, odgovori su izostali svuda osim u Ministarstvu zdravlja, gde nam je rečeno da ne postoje kontrole.

– Najveći deo sredstava koji ide na KiM troši se na zaposlene u lokalnim upravama i zato smo od njih tražili izveštaj o ljudima koji tamo rade. Želimo da proverimo da li ti ljudi postoje, da li je opravdano da primaju 200 odsto, da li tu žive... Ne možemo blanko da verujemo izveštajima sa terena i zato formiramo internu kontrolu. Želimo prvo da počistimo u svom dvorištu, pa da onda i drugim ministarstvima tražimo da na isti način reaguju. Predložiću i Vladi da se donese zaključak da sva ministarstva izvrše reviziju i kontrolu trošenja novca – kaže Bogdanović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novac namenjen Kosovu bez kontrole

Izvor: B92, 02.Nov.2008

Beograd -- Nijedna državna institucija u Srbiji ne kontroliše kako se troši pola milijarde evra, koliko se godišnje izdvaja za Kosovo, piše Blic... Izvesno je samo da novac odlazi na račune državnih institucija i da se dalje raspoređuje bez ikakvog nadzora. U ministarstvima koja deluju na Kosovu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.