Izvor: Akter, 02.Okt.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak dijaloga sa Prištinom 13. oktobra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Beograd 13. oktobra nastaviti dijalog sa Prištinom

"Mi ćemo nastaviti razovore sa Albancima na Kosovu 13. oktobra ove godine i nemam sumnje da ćemo prevazići sve poteškoće na miran način", rekao je Vučić na zatvaranju 5. Beogradskog bezbednosnog foruma.

On je tokom svečanog obraćanja na forumu "Može li Evropa redefinisati sebe" u Beogradu istakao da je Evropskoj uniji (EU) neophodna zajednička vizija >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << uz učešće zemalja Balkana.

"Za Srbiju su, od novčane pomoći, mnogo bitnije evropske vrednosti. Ono što nam je potrebno su evropska znanja, tehnologije, saznanje kako da se kreiraju nova radna mesta i investicije, kao i pravila i procedure", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Evropi je prvi put potrebno snažno liderstvo, pogotovo nemačke kancelarke Angele Merkel, kako bi se izborila sa svim izazovima, među kojima je i migrantska kriza.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Sonja Stojanović Gajić istakla je da je među zaključcima foruma i poziv Vladi Srbije i drugim zemljama Baklana da reše svoje bilateralne nesuglasice konstruktivo i što pre, umesto da podrivaju jedni druge.

"Više Evrope ne može se postići bez uključivanja Balkana i to kroz odgovornu i predvidivu politiku proširenja. Kako bi se Balkan izborio sa trenutnom krizom, njegove političke elite i civilno društvo moraju pronaći zajednički pristup i učiniti ga delom evropskog rešenja", navela je ona.

Direktorka BCBP je pozvala balkanske zemlje da posvećeno nastave da budu solidarne sa izbeglicama i migrantima i poštuju ljudska prava svih.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht navela je da je Beogradski bezbednosni forum okupio više od stotinu diskutanata, akademika, 600 domaćih i stranih zvaničnika iz zemalja Evrope i sveta, kao i predstavnika institucija Evropske unije, NATO, OEBS-a, nemačkog Maršalovog fonda, civilnog društva i novinara.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.