Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na predsedničkim izborima u Češkoj suvereno vodi Miloš Zeman

Na predsedničkim izborima koji su u toku u Češkoj, vodi kako se i očekivalo sadašnji predsednik Miloš Zeman (73).

Ali Zeman je na glasanju u petak i danas prikupio nedovoljno glasova da bi bio izabran već u prvom krugu, te će 26. i 27. januara morati u drugi krug, protiv drugoplasiranog akademika Jiržija Drahoša (68).

Po delimičnim rezultatima posle prebrojavanja glasova sa 66 odsto birališta, Zeman je dobio 41,2 odsto.

Isključeno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mu konačni ishod prebrojavanja donese potrebnih 50 odsto glasova za pobedu u prvom krugu i osvajanje još jednog petogodišnjeg mandata, jer u Zavod za statistiku prvo stižu glasovi iz manjih naselja i iz unutrašnjosti gde Zeman ima najjače uporište.

Za birače u velikim gradovima, čiji glasovi se prebrojavaju na kraju, stil kojim Zeman vodi zemlju suviše je kontroverzan, rečnik narodski, vulgaran i smatraju da je on isuviše okrenut ka Rusiji i Kini.

U drugi krug će po očekivanjima ući bivši predsednik Akademije nauka Jirži Drahoš kome su za sada Česi dali 25,44 odsto glasova, a podaci o prebrojavanju glasova pokazuju da mu iz minuta u minut podrška rasta kako stižu glasovi iz velikih gradova.

Drahoš je tako osvojio 2,5 puta više glasova od trećeplasiranog kandidata, Havelovog diplomate Pavela Fišera, te Drahošov ulazak u drugi krug najverovatnije niko ne može da ugrozi.

Pisac i biznismen Mihal Horaček koji je imao najviše novca za kampanju, priznao je poraz ne čekajući konačni rezultat, i Zemanovom protivkandidatu u drugom krugu ponudio bezrezervnu podršku i svoje bilborde.

"Važno je da Zeman u drugom krugu dobije jakog protivkandidata", kazao je Horaček koji je osvojio oko osam odsto glasova.

Na izborima je glasalo 60 odsto od oko 8,5 miliona Čeha s pravom glasa.

Zvaničan Rezultat prvog kruga direktnih izbora za predsednika Češke koji su priređeni po drugi put, biće poznat večeras.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.