NDS , LSV i DS ne dolaze na sastanak sa Pastorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDS , LSV i DS ne dolaze na sastanak sa Pastorom

Sekretar poslaničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Đura Vlaškalić izjavio je danas da predstavnici te stranke neće moći da dođu na sastanak sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Ištvanom Pastorom, jer sutra imaju sednicu predsedništva stranke. Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški je izjavio da predstavnici te stranke, takođe, neće doći na sastanak sa Pastorom "zbog ranije preuzetih obaveza", kao i zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se ne zna dnevni red sastanka. Nakon ove dve stranke i demokrate su otkazale učešće.

"Smatramo da je kriza u Vojvodini kulminirala zbog nerešavanja političkih problema i da se pretočila u ozbiljnu političku krizu. Saglasni smo da se izlaz mora naći u razgovoru svih političkih stranaka", rekao je Vlaškalić za agenciju Beta.

On je objasnio da je sednica Predsedništva NDS još ranije zakazana za sutra.

"To znači da sutra nećemo prisustvovati sastanku sa Pastorom, ali ćemo vrlo brzo imati stavove organa stranaka u vezi sa ovim razgovorima. I u vrlo kratkom periodu ćemo se odazvati pozivu na razgovor", kazao je Vlaškalić.

Ištvan Pastor je za sutra pozvao na sastanak predsednike svih stranaka koje u Skupštini Vojvodine imaju svoje poslanike, kako bi razgovarali o budućnosti pokrajinskih vlasti.

Šef poslaničke grupe NDS u Skupštini Vojvodine Miloš Gagić 10. septembra je za agenciju Beta kazao da će se ta partija odazvati pozivu.

LSV: Ne idemo na sastanak, ne znamo dnevni red

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da predstavnici te stranke neće doći na sastanak sa predsednikom pokrajinskog parlamenta Ištvanom Pastorom "zbog ranije preuzetih obaveza", kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka.

"Predsednik LSV Nenad Čanak obavestio je gospodina Pastora da smo mi zainteresovani za razgovore u nekom drugom terminu, ali da ujedno tražimo od njega da nam dostavi dnevni red i predlog zaključaka, da bismo mogli da se pripremimo za taj sastanak", rekao je Bogaroški za agenciju Beta.

On je dodao da LSV shvata značaj tih razgovora i da nema ništa protiv njih, ali na način koji priliči organizaciji sličnih sastanaka.

Vasin: Ni DS ne ide na razgovore kod Pastora

Ni Demokratska stranka (DS) neće prisustvovati razgovorima kod predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, koji je trebalo da budu posvećeni budućnosti pokrajinskih vlasti, izjavio je danas predsednik vojvođanskog odbora DS Miroslav Vasin.

Vasin je za agenciju Beta rekao da on, kao ovlašćeni predstavnik DS-a za te razgovore, neće moći da prisustvuje sutrašnjem sastanku, jer ima značajne obaveze koje su zakazane ranije, a i zbog toga što partneri demokrata - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS), neće biti na razgovorima.

"Mi momentalno vodimo razgovore sa ove dve stranke o rekonstrukciji Pokrajinske vlade i zato smo mišljenja da sastanak bez njih, a uz prisustvo DS-a ne bi bio politički korektan", rekao je Vasin.

Prema njegovim rečima, treći razlog su današnje izjave potpredsednika Srpske napredne stranke (SNS) Igora Mirovića, koje "u potpunosti čine nejasnim" teme koje su predviđene za sutrašnji sastanak.

"SNS spominje niz neprihvatljivih teza, recimo o tome da je Pokrajinska vlada pala pa i da taj sastanak predstavlja izraz volje naroda, a zna se da je volja naroda poslednji put iskazana na pokrajinskim izborima 2012. godine, kao i da vlada redovno funkcioniše", kazao je Vasin.

Dodao je da DS podržava nastojanja Ištvana Pastora da se razgovara o problemima koji su aktuelni u Vojvodini, a posebno o ustavnom položaju Vojvodine, kao i o zakonima o nadležnostima i o finansiranju Vojvodine.

"Prema tome, spremni smo na razgovore sa Pastorom i sa ostalim strankama u nekom drugom terminu, uz prethodno jasno definisanje tema dnevnog reda koje će biti razmatrane na tim razgovorima", rekao je Vasin.

Ko dolazi?

Iz najveće stranke u pokrajinskom parlamentu - DS najavili su ranije da će prisustvovati tom sastanku, ali se nisu izjasnili ko će ih predstavljati. Međutim, kako je Tanjugu u toj stranci rečeno, demokrate bi trebalo da predstavljaju predsednik pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin i predsednik poslaničkog kluba u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković.

Savez vojvođanskih Mađara trebalo bi da zastupa Ištvan Pastor, a sastanku će verovatno prisustvovati i predsednik poslaničkog kluba te stranke u pokrajinskoj skupštini Šandor Egereši.

Najveću opozicionu stranku u Skupštini Vojvodine - SNS predstavljaće potpredsednici Igor Mirović i Goran Knežević, DSS potpredsednik stranke Borko Ilić i predsednik pokrajinskog odbora Milenko Jovanov, dok će SPS, po rečima predsednika poslaničkog kluba te strane Pavla Budakova, najverovatnije zastupati predsednik pokrajinskog odbora Dušan Bajatović.

SRS će, po rečima potpredsednika Milorada Mirčića, pored njega, na sutrašnjim razgovorima zastupati i potpredsednik stranke Nemanja Šarović.

Mirčić je kazao da će, ukoliko bude reči o formiranju koncentracione vlade, SRS u njoj učestvovati, jer je "neophodna stabilnost u pokrajini, a ukoliko teme sastanka budu druge, o tome će se radikali kasnije izjasniti".

Treću Srbiju predstavljaće lider te stranke Miroslav Parović.

Pastor je prošle sedmice uputio poziv liderima svih stranaka, koje imaju predstavnike u pokrajinskom parlamentu, za sastanak na kome će se razgovarati, kako je pojasnio, ili o formiranju koncentracione vlade ili usaglašavanje oko nekoliko glavnih pitanja koja su najvažnija za Vojvodinu - zakoni o nadležnostima i finansiranju, promena ustavnog položaja Vojvodine i primena izmenjenog Statuta.

On je kazao da u Skupštini AP Vojvodine već dugo postoji brojčano stabilna većina, čiji se legitimitet permanentno osporava ali i da postoji opozicija koja ima značajnu dozu legitimiteta sa izbora za neke druge nivoe vlasti, održanih nakon izbora za pokrajinsku skupštinu.

U Vojvodini imamo situaciju političkog ćorsokaka u kome se političari i stranke mesecima unazad bave sami sa sobom, a ne problemima koje bi trebalo rešavati, ocenio je tada Pastor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogaroški traži da se Pastor izvini zbog izjave

Izvor: Akter, 15.Sep.2014

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški zatražio je večeras od predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvodjanskih Madjara Ištvana Pastora da se izvini zbog izjave da se nekima ne svidja što on, "kao Madjar hrišćanin" pokušava da okupi...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.