Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2010, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muftija Zukorlić internacionalliyuje izbor BNV

NOVI PAZAR - Muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je najava ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da će Bošnjaci ponovo birati svoj Nacionalni savet su "još jedna demonstracija diskriminatorskog ponašanja vlasti" zbog koje će Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) "pojačati internacioanlizaciju obespravljenosti te zajednice".

Kao nosilac izborne liste BKZ na junskim izborima, Zukorlić je pozvao predstavnike Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Beogradu da, kako je rekao, nakon svega "prestanu blagonaklono da posmatraju nezakonite radnje Mnistarstva za ljudska i manjinska prava".

"Bošnjačka kulturna zajednica će pojačati aktivnosti predstavljanja obespravljenosti Bošnjaka pred međunarodnim institucijama. Pozivamo i predstavnike OEBS-a u Srbiji da, nakon svega što se dešavalo, prestanu blagonaklono da posmatraju nezakonite radnje Ministrstva za ljudska i manjinska prava", rekao je Zukorlić.

On je najavio da će BKZ aktivno pozivati na bojkot tih izbora, kao i da će pokrenuti sudski postupak pred domaćim sudovima i Sudom za zaštitu ljudskih prava u Strazburu.

Inače, predstavnici bošnjačkih lista koje su učestvovale na izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) različito su danas ocenili najavu raspisivanja novih izbora za to telo.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić najavio je juče nove izbore za BNV i dodao da će oni biti održani u roku od 60 do 90 dana od raspisivanja.

Predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Samir Tandir rekao je da će ta lista bojkotavati nove izbore ukoliko ih Ministarstvo raspiše. Tandir je kazao da je BNV već konstituisano po Ustavu i Zakonu o nacionalnim savetima Srbije.

"Veće, koje je formirala naša lista sa dva većnika Bošnjački preporod, konstituisano je i po Poslovniku koje je raspisalo samo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a koje je važilo za sve konstitutivne sednice ostalih saveta manjina. Veće funkcioniše i nastaviće da funkcioniše", rekao je Tandir i optužio Čiplića za diskriminaciju Bošnjaka.

Nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević rekao je da će ta lista spremno ući u novu izbornu utakmicu.

"Nadam se da će i ostali učesnici izborne trke promeniti svoju retoriku i ponašanje u odnosu na prošle izbore i da ćemo ove izbore pokušati svi zajedno da pretvorimo u svečanost. Bilo bi dobro da se na novim izborima takmičimo sa boljim projektima i rešenjima za sve ono što u skladu sa zakonom BNV pokriva", rekao je Džudžević.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović rekao je da će ta lista tek odlučiti o učešću na novim izborima, ali da Bošnjacima sada nije potrebno novo glasanje.

"Ti izbori neće doneti ništa novo, jer je prosto nemoguće da bilo koja lista dobije apsolutnu većinu, jedino je moguće da dobiju koji procenat glasova više ili manje. I posle tih izbora ćemo morati da sednemo i da razgovaramo da bi formirali BNV. Nećemo dobiti ništa za tih šest meseci, osim što će se u Sandžaku ponovo podići tenzije, a to nije interes Bošnjaka u Srbiji", rekao je Mujezinović.

Na izborima za BNV Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet mandata. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava letos nije priznalo sednicu na kojoj je 17 kandidata BKZ, uz podršku dvojice sa liste BP, proglasilo Bošnjačko nacionalno veće konstituisanim. Tu sednicu nisu priznale ni druge dve liste izabrane na izborima za BNV.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.