Lokalni i predsednički izbori odvojeno?

Izvor: Politika, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni i predsednički izbori odvojeno?

Stranke vladajuće koalicije još nisu postigle dogovor o datumu održavanja predsedničkih, lokalnih i pokrajinskih izbora, ali su možda na putu da se dogovore makar oko toga da li oni treba da budu održani istovremeno ili u različitim terminima. Naime, ukoliko želja ministra zaduženog za Nacionalni investicioni plan Dragana Đilasa postane i stav njegove Demokratske stranke, jedna prepreka za dogovor o izborima biće preskočena.

Đilas je, naime, prekjuče u intervjuu jednom beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dnevniku izjavio da bi "voleo da lokalni izbori budu odvojeni od predsedničkih, kako niko od nas iz DS-a na tim lokalnim izborima ne bi mogao da se krije iza toga što je Tadić najpopularniji političar u Srbiji".

Da Đilas nije usamljen u svom mišljenju potvrđuje i nedavna izjava njegovog stranačkog kolege i vicepremijera Božidara Đelića, koji je izjavio da bi DS-u odgovaralo da predsednički izbori budu održani do kraja godine, a lokalni na proleće 2008.

Sve doskora u javnosti se spekulisalo da demokratama Borisa Tadića odgovara da se predsednički i lokalni izbori održe istovremeno, kako bi iskoristili visok rejting koji ima lider njihove stranke i tako ostvarili veći uspeh i "u lokalu". Prema toj teoriji, iz istog razloga Demokratska stranka Srbije se protivila istovremenom održavanju izbora, iako su zvaničnici te stranke govorili da je zapravo Kosovo razlog za odlaganje predsedničkih izbora.

"Pokazalo se da kada se spoje predsednički i lokalni izbori korist izvlače velike stranke koje imaju kandidata za predsednika, a naročito one čiji kandidat uđe u drugi krug. Jedina opasnost za njih jeste ta što moraju da troše mnogo više novca za kampanju i što će možda neki lokalni lideri više brinuti o sopstvenoj kampanji nego o kampanji predsedničkog kandidata", kaže Srđan Bogosavljević, direktor Strateškog marketinga.

Isti princip važi i za parlamentarne i predsedničke izbore, što je, kako su ocenjivali analitičari, bio jedan od glavnih razloga što se DS prošle godine zalagao da se ti izbori održe istovremeno, ali ta ideja nije dobila većinsku podršku prilikom usvajanja ustavnog zakona.

Činilo se da će Tadićeve demokrate ovog puta biti upornije. Još u avgustu je portparol DS-a Jelena Marković rekla da postoje realne šanse da izbori budu održani istovremeno, a potom je ta tema otišla u drugi plan. Ipak, još nije izvesno da li je predlog o odvojenim lokalnim i predsedničkim izborima sada i zvaničan stav DS-a. Ivan Nikolić, portparol u Ministarstvu za NIP, kaže za "Politiku" da je Đilas izneo svoj lični stav.

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke, smatra da je ta izjava ustupak DSS-u. "To se oni dogovaraju oko izbora."

Vučić kaže da su radikali pre svega za poštovanje zakona. "Da li će predsednički i lokalni izbori biti održani zajedno ili odvojeno nama nije važno, ali pre izbora za predsednika Republike prema Ustavnom zakonu potrebno je doneti pet novih akata i to se mora ispoštovati."

Demokratskoj stranci Srbije jeste važno da lokalni i predsednički izbori budu razdvojeni. Jer, kako je rekao lider te stranke i premijer Vojislav Koštunica, do kraja godine mogli bi da se održe pokrajinski i lokalni, ali nikako i predsednički izbori. Međutim, juče nismo mogli da uspostavimo kontakt ni sa jednim od dvojice portparola DSS-a, a koji bi nam detaljnije objasnili razloge za takav stav te stranke.

Nikola Papak, šef Pres službe G 17 plus, kaže da je ta stranka apsolutno za to da se partije vladajuće koalicije dogovore oko datuma raspisivanja i održavanja izbora. "Prihvatljive su sve varijante koje su u skladu sa ustavnim zakonom. Mi ćemo podržati svaki dogovor DS-a i DSS-a, jer ne možemo sami odlučivati, a nećemo da budemo smetnja u dogovoru koji treba da usledi."

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da se i na Zapadu predsednički izbori održavaju i samostalno i istovremeno sa lokalnim i da za to nema pravila. "Sve što se vladajuće stranke dogovore je legitimno. Jeste to trgovina, ali je legitimno."

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.