Izvor: Blic, 02.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP zahteva hitnu sednicu parlamenta o krizi

Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je danas hitno održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi poslanici razmatrali deblokiranje procesa evropskih intregracija i usvajanje paketa ekonomskih mera.



Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da će već sutra od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović tražiti da organizuje konsultacije o zakazivanju te sednice, koja bi trebalo da se održi odmah po završetku sednice koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u toku, kao i da konkretan dogovor parlamentarnih stranaka bude vremenski oročen.

"Poslednji je trenutak u kome sve političke snage u zemlji mogu dogovoriti oko definisanja političkih i ekonomskih mera kojima će biti savladini problemi koji sve više uporište imaju u unutrašnjem stanju u našoj zemlji, a sve manje u svetskoj krizi", kazao je Jovanović.

On je zamerio vladi i što umesto konkretnih mera i inicijativa ima "neodgovoran pristup" i na "katastrofalan" način tumači izveštaj Evropske komisije, tražeći u njemu najmanju štetu i izbegavajući odgvornost.

"Mora se ubrzati proces usvajanja zakona koji su na evropskoj agendi, a koje vlada mora uputiti paralmantu", kazao je Jovanović.

On je naveo da je vlada prosledila svega petinu zakona od ukupnog broja planiranih za usvajanje u ovoj godini i dodao da se zato ne može odgovornost prebacivati na parlament.

Jovanović smatra i da se pre usvajanja budžeta za iduću godinu sa vladajućom koalicijom mora napraviti dogovor oko onoga "šta društvu nudimo u 2009. godini". On je kritikovao vladu za neodgovrno ponašanje jer probija zakonske rokove i prolongira razgovore o budžetu.

"Nemamo razumevanje ni za neodgorno ponašanje ministra finansija i premijera koji nije objasnio u parlamentu razloge donošenja inflatornog reabalansa budžeta", kazao je Jovanović.

"Spremni smo da razgovaramo o podeli odgovornosti, zato tražimo sednicu parlamenta o deblokadi evropski integracija i ekomskim merama kako bi se kroz jasan plan napravio dogovr sa društvom i izgradio plan za štedljviju državu, a ekonomija oslobodila", objasnio je Jovanović.

U okviru mera za suzbijanje ekonomske krize, LDP predlaže hitno donošenje zakona o dodatnom oporezivanju monopolista i ekstra profita. On je rekao da bi taj propis trebalo doneti pre završetka razgovora oko energetskog ugovora sa Rusijom jer bi to državi obezbedilo dodatne izvore finasiranja.

Povodom najave vlade da će preispitati smanjenje plata direktora javnih preduzeća i predsednika upravnih odbora Jovanović je kazao da se LDP zalaže za sve vidove štednje, ali smatra da mere štednje moraju biti sistemskog a ne "kampanjskog i kozmetičkog karaktera".

On je naveo da osuđuje manipulacije, a ne smanjenje plata, kritikujući što vlada nije prihvatila amandmane LDP na rebalans budžeta kojima bi bili se izbeglo dupliranje troškova za kabinete potpredsednika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.