LDP optužuje Vladu za neodgovornost i sporost, a traži hitnu sednicu Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP optužuje Vladu za neodgovornost i sporost, a traži hitnu sednicu Skupštine

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija zatražila je danas hitno održavanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi poslanici razmatrali deblokiranje procesa evropskih intregracija i usvajanje paketa ekonomskih mera.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da će već sutra od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović tražiti da organizuje konsultacije o zakazivanju te sednice, koja bi trebalo da se održi odmah po završetku sednice koja je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << toku, kao i da konkretan dogovor parlamentarnih stranaka bude vremenski oročen.

Katastrofalno tumačenje izveštaja EK

On je zamerio vladi i što umesto konkretnih mera i inicijativa ima "neodgovoran pristup" i na "katastrofalan" način tumači izveštaj Evropske komisije, tražeći u njemu najmanju štetu i izbegavajući odgvornost.

"Mora se ubrzati proces usvajanja zakona koji su na evropskoj agendi, a koje vlada mora uputiti paralmantu", kazao je Jovanović.

On je naveo da je vlada prosledila svega petinu zakona od ukupnog broja planiranih za usvajanje u ovoj godini i dodao da se zato ne može odgovornost prebacivati na parlament.

Neodgovorno rastezanje oko budžeta

Jovanović smatra i da se pre usvajanja budžeta za iduću godinu sa vladajućom koalicijom mora napraviti dogovor oko onoga "šta društvu nudimo u 2009. godini".

On je kritikovao vladu za neodgovrno ponašanje jer probija zakonske rokove i prolongira razgovore o budžetu.

"Nemamo razumevanje ni za neodgorno ponašanje ministra finansija i premijera koji nije objasnio u parlamentu razloge donošenja inflatornog reabalansa budžeta", kazao je Jovanović.

Plate direktora javnih preduzeća u sferi kozmetike

U okviru mera za suzbijanje ekonomske krize, LDP predlaže hitno donošenje zakona o dodatnom oporezivanju monopolista i ekstra profita.

On je rekao da bi taj propis trebalo doneti pre završetka razgovora oko energetskog ugovora sa Rusijom jer bi to državi obezbedilo dodatne izvore finasiranja.

Povodom najave vlade da će preispitati smanjenje plata direktora javnih preduzeća i predsednika upravnih odbora Jovanović je kazao da se LDP zalaže za sve vidove štednje, ali smatra da mere štednje moraju biti sistemskog a ne "kampanjskog i kozmetičkog karaktera".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.