Kukan i Flekenštajn završili sastanke u parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019, 02:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukan i Flekenštajn završili sastanke u parlamentu

Bivši poslanici Evropskog parlamente Eduard Kukan i Knut Flekenštajn završili su danas popodne seriju odvojenih razgovora sa parlamentarnim strankama.

Oni su, kako je novinarima popodne prenela poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, kao i neki drugi učesnici, protiv toga da opozicija bojkotuje predstojeće izbore u Srbiji, jer smatraju, navela je Ivić, da su izbori jedini način da se dođe do prave demokratije.

Na sastanku sa Kukanom i Flekenštajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, pored Ivićeve, bio i Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke.

"Mislim da će oni pokušati da učine sve da se situacija u Srbiji promeni, ne bi li onda i mi promenili naše stavove", rekla je Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, gosti iz Brisela saglasili su se da funkcionerska kampanja nije prihvatljiva, te bi, kaže ona, ključni zahtevi opozicije bili još da se, kako je rekla, mediji srede, da bude transparentno finansiranje i da se promeni REM.

Kukan i Flekenštajn su prethodno imali sastanak sa poslanikom LDP Nenadom Milićem.

Posle sastanka sa Rašković Ivić i Markom Đurišićem, oko 17 časova započeli su sastanak sa Tatjanom Macurom i Vladimirom Đurićem iz Stranke moderne Srbije, što je bio i poslednji njihov sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, završen oko 17.30.

Oni će sutra razgovarati sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije.

Kukan i Flekenštajn razgovarali sa poslanicima vlasti i opozicije

Kukan i Flekenštajn započeli su danas u parlamentu razgovore sa šefovima poslaničkih grupa i narodnim poslanicima, sastankom s predstavncima SNS.

Naprednjake na sastanku predstavlja zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić. Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Posle polučasovnog sastanka sa SNS u Skupštini Srbije, Kukan u Flekenštajn sastali su se iza zatvorenih vrata i sa predstavnicima SPS-a.

Kukan i Flekenštajn razgovarali su sa šefom poslaničke grupe SPS Đorđem Milićevićem, kao i poslanicima Neđom Jovanovićem i Žarkom Obradovićem.

Kukan i Flekenštajn sastali su se i sa šefom poslaničke grupe SDPS Miloradom Mijatovićem.

Tepić: Kukan i Flekenštajn svesni kakvo je stanje u Srbiji, ali rezervisani prema bojkotu

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, izjavila je posle razgovora sa Kukanom i Flekenštajnom da su oni izrazili rezervu prema nameri te stranke i drugih iz opozicije da bojkotuju predstojeće izbore.

Tepić je posle tog sastanka u parlamentu, na kome je bila kao poslanica iz Kluba samostalnih poslanika, a kojem je prisustvovao i samostalni poslanik i predsednik Građanske platforme Jovan Jovanović, prenela novinarima da su upoznali jedni druge o svojim stavovima.

"O našim stavovima, kao i o više vrsta bojkota, sa jedne strane bojkota parlamentarnog zasedanja i sa druge strane najavljenog bojkota predstojećih izbora. To su bila pitanja koja su najviše interesovala naše uvažene goste", kazala je Tepić.

Kaže da su vrlo jasno poručili da se u parlamentarno zasedanje ne mogu vratiti, "jer se ništa nije ni promenilo u odnosu na razloge zbog kojih su u bojkot i ušli na poziv građana".

Kako je rekla, ti razlozi su derogiranje parlamentarnog života, zloupotreba poslovnika i slično.

Objasnili su, kaže, da je tačno da je poslovnik donet tokom ranije vlasti, kao i izborni zakoni i medijski takođe, ali da se oni zloupotrebljavaju.

"Najavili smo da ukoliko se stanje ne promeni, a sva je prilika da neće, da će naše organizacije ostati dosledne bojkotu izbora, dokle god se ne steknu uslovi za normalne i slobodne izbore, makar to bili i vanredni izbori, ali u regularnim uslovima".

Tepić je rekla da su Kukan i Flekenštajn izrazili rezervu prema bojkotu izbora i da im nije baš bilo jasno zašto bojkotuju parlament.

Prenela je bivšim poslanicima Evropskog parlamenta i da aktuelna vlast, prema njenim rečima, obmanjuje međunarodnu zajednicu i samo kupuje vreme da se dodatno učvrsti.

Tepić je navela da su Kukan i Flekenštajn na kraju sastanka rekli da su svesni kakvo je stanje u Srbiji.

SRS: Razgovor s Kukanom i Flekenštajnom poniženje za skupštinu

Srpska radikalna stranka smatra da je ponižavajuće za Narodnu skupštinu to što su bivši evropski parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekeštajn organizovali razgovore s poslanicima i predstavnicima političkih partija.

Za SRS, koja u tim razgovorima nije učestvovala, organizovanje razgovora u Skupštini posebno je ponižavajuće, jer se, kako SRS navodi u saopštenju za medije, ta stranka uvek zalagala protiv stranog mešanja u rešavanje naših unutrašnjih problema.

"Mi uvek imamo mogućnosti da sve svoje unutrašnje političke probleme rešavamo bez mešanja sa strane i bez potrebe da pokazujemo poniznost prema nekome ko nema nikakvu političku težinu, kao što je to slučaj sa Kukanom i Flekenštajnom i jedina smo stranka u Srbiji koja nikada nije primala diktate iz inostranstva", navodi SRS u saopštenju.

Kako kažu, poslanici te stranke od početka ovog saziva Narodne skupštine upozoravaju na anomalije postojećeg Poslovnika i na obavezu da svaki saziv mora doneti svoj poslovnik.

"Svi su ćutali na primedbe radikala, a sada reaguju i primaju sugestije i naloge od bivših poslanika koji nemaju nikakav značaj u političkom životu", upozoravaju radikali.

Kostić: Dveri da pod sadašnjim uslovima neće ići na izbore

Poslanik Dveri Ivan Kostić predstavljao je danas taj pokret u razgovoru sa Kukanom i Flekenštajnom i preneo im je stav o bojkotu.

On je u izjavi FoNetu rekao da je dogovor bio da ne govore o detaljima sastanka, ali da je preneo stav Dveri da pod sadašnjim uslovima neće ići na izbore.

Kostić je dodao da je poznat stav Dveri da u prethodne tri i po godine nije bilo uslova za normalan rad u parlamentu i da zbog nemogućnosti pojavljivanja u medijima Dveri neće izaći na izbore.

On je dodao da Dveri predlažu i formiranje tehničke vlade, po ugledu na Severnu Makedoniju, u kojoj je to urađeno pred izbore 2016. godine.

Božović: Potrebna medijacija, možda i dođe do rešenja

Poslanik DS Balša Božović izjavio je posle razgovora delegacije DS sa Kukanom i Flekenštajnom da je opoziciji potrebna evropska "medijacija" u dijalogu sa vlašću i da veruje da bi se u tom slučaju došlo do nekog rešenja.

Božović je novinarima rekao da bivši evropski poslanici dobro upoznati sa situacijom u Srbiji.

"Očigledno je da EP želi na neki način da posreduje između vlasti i opozicije, pošto sa jedne strane ne postoji poverenje, a sa druge strane, jednostavno nije se mnogo odmaklo u poslednjih šest meseci kada su u pitanju zahtevi sa protesta i opozicionih stranaka u Srbiji", smatra Božović.

Znak dobre volje vlasti bio bi, ističe, promena sastava REM.

Na sastanku su učestvovali i šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić i poslanik Dušan Petrović iz Zajedno za Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva zvaničnika EU u Beogradu: Zna se s kim pričaju, ali šta - ne

Izvor: B92, 29.Avg.2019

Beograd -- Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji dolaze u dvodnevnu posetu Beogradu, započeli su razgovore s poslanicima parlamenta...Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici...Prema agendi u koju je Tanjug imao uvid, prvi od planiranih osam...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.