Ko će da drži daljinski?

Izvor: Glas javnosti, 26.Dec.2009, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će da drži daljinski?

BEOGRAD - Najavu predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović da će u 2010. godini početi da radi parlamentarni TV kanal, predstavnici opozicije ocenjuju kao još jedan korak ka potpunom ukidanju prenosa sednica.

- Sve dok ne budemo imali svoj kanal imaćemo problema, jer RTS nije u obavezi da prenosi sednice. Uvođenje parlamentarnog kanala moguće je u 2010. godini - ističe Dejanovićeva i podseća da je sa RTS u oktobru dogovoren nastavak prenosa skupštinskih zasedanja. Taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dogovor važi do kraja narednog zasedanja, do juna sledeće godine.

Ratković: Dobra ideja

Vlatko Ratković iz DS kaže da će novim kanalom javnost imati veći uvid u rad Skupštine.

- Principijelnost javnosti rada Skupštine će ostati, kao i efikasnost rada. Tim kanalom rešiće se problemi, neće više biti prekida prenosa sednica i odloženih snimaka zasedanja. Time će građani imati još veći uvid u naš rad - ističe Ratković.

- Razmatra se mogućnost da neka televizija Skupštini ustupi svoj kanal, dok se konačno ne reši problem prenošenja parlamentarnih zasedanja. Bez skupštinskog kanala javnost u radu neće biti obezbeđena, a ako ona izostane, demokratija je oštećena - naglašava predsednica Skupštine i dodaje da će to biti veliki izdatak, ali „ne i prevelik“, da bi se obezbedila jedna od najvećih tekovina parlamentarizma.

S druge strane, predstavnici opozicije smatraju da od toga nema ništa i da je reč o pokušaju vladajuće koalicije da uguši opoziciju i slobodno informisanje.

Zamenik šefa poslaničke DSS Radojko Obradović kaže da ne veruje mnogo u ovu najavu.

- Pred parlamentom je do sada nebrojeno puta najavljivano donošenje zakona o Skupštini, pa do toga nije došlo. Jedino je jasno da je cilj svega ovoga ukidanje prenosa - tvrdi Obradović.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović veoma je oprezan prema svim najavama vladajuće koalicije.

- Do sada se pokazalo da su one imale samo jedan cilj - obmanu građana i gušenje opozicije. Isto razmišljam i kada govorimo o Dejanovićevoj najavi. Kako će oni to da urade kada taj kanal mora da ima nacionalnu frekvenciju - pita se Todorović.

I član Predsedništva SNS Borislav Pelević smatra da to nije dobra ideja.

- Ne verujem da će kanal imati nacionalnu frekvenciju, a i on neće biti mnogo praćen. To je pokušaj gušenja medijske slobode. Javnosti će se predstaviti samo ono što vladajuća koalicija ima da kaže, dok opozicija nikog ništa ne pita - zaključuje Pelević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.