Karadžić: Ispitajte Holbruka

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Ispitajte Holbruka

Beograd -- Bivši predsednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da sasluša Ričarda Holbruka o navodnom dogovoru njih dvojice.

Karadžić traži da se bivši američki izaslanik za Balkan "pod zakletvom" pred sudom izjasni o tome da li mu je obećao da neće biti izveden pred Tribunal, ukoliko se povuče sa svih funkcija u Republici Srpskoj.

Pošto je u više izjava Holbruk demantovao te navode, Karadžić smatra da je rasvetljavanje tih okolnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koje je ukazao prilikom svog prvog pojavljivanja pred sudom, važno za nastavak procesa i regularnost suđenja.

Dodatno, on traži da se pred sud izvedu i bivši glavni haški tužilac Ričard Goldston, zbog čijeg je protivljenja, navodno, propao aranžman koji bi Karadžiću omogućio da izbegne suđenje u Hagu.

Na klupi za svedoke, prema Karadžićevom zahtevu, trebalo bi da se nađu i bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt, ali i Aleksa Buha, Vladislav Jovanović, Živadin Jovanović i Vladimir Nadeždin, koji su, prema njegovim rečima, bili upoznati sa sporazumom Karadžić-Holbruk.

Karadžić traži i da mu Specijalni sud u Beogradu dostavi izveštaj o istrazi koja je u vezi sa tim sporazumom vođena prošle godine.

Karadžić: Braniću se sam

Karadžić je pismeno obavestio Sekretarijat Haškog tribunala da će tokom celog suđenja zastupati sam sebe, kako se i izjasnio prilikom prvog pojavljivanja, saopšteno je danas iz Tribunala.

Karadžić je u podnesku Pretpretresnom veću, koji je objavio Tribunal, zatražio da mu budu dostavljene kopije svih izdatih naloga za pretrese koji su se odvijali u njegovom slučaju, sa datumima određenim za pretrese, i lokacijama i ličnostima čiji je pretres naložio Tribunal.

On je naglasio da su mu kopije tih naloga potrebne radi pripreme odbrane.

Karadžić je zatražio i da mu budu dostavljene sve kopije naloga o zamrzavanju imovine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić traži od Tribunala da sasluša Holbruka i Medlin Olbrajt

Izvor: Blic, 06.Avg.2008

Odbrana Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom biće bazirana na pokušaju da se dokaže da u Srebrenici nije bilo genocida i da je broj žrtava tendenciozno udvostručen, navodi za „Blic" Goran Petronijević, član tima branilaca...- Strategija odbrane predviđa da dokažemo da je u Srebrenici...

Nastavak na Blic...

Karadžić od Tribunala traži da se saslušaju Holbruk i Medlin Olbrajt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2008

HAG - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je da se pred predpretresnim sudijom Haškog tribunala, pod zakletvom, o njegovom sporazumu sa Ričardom Holbrukom, izjasne sam Holbruk, nekadašnji američki državni sekretar Medlin Olbrajt, bivši tužilac Tribunala Ričard Goldston...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sporazum Karadžić-Holbruk (ne) postoji

Izvor: Mondo, 07.Avg.2008, 10:37

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldston negirao je tvrdnje Radovana Karadžića da je od njega traženo da povuče optužnicu. On veruje Holbruku. Američki profesor i stručnjak za Balkan tvrdi suprotno, te da njegove informacije potiču iz četiri nezavisna izvora u američkom Stejt...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.