Kandidati za lidera DS obilaze odbore

Izvor: Večernje novosti, 16.Sep.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidati za lidera DS obilaze odbore

Potencijalni kandidati za predsednika Demokratske stranke ovih dana obilaze stranačke odbore po Srbiji da bi videli koliku podršku imaju. Nakon toga uslediće i zvanične kandidature za lidera DS - rečeno je „Novostima“ u ovoj stranci. Pre toga, demokratama slede dva važna posla. Prvi je izbor organizacionog odbora, koji treba da pripremi izbornu skupštinu i reši pitanja poput broja biračkih mesta i uslova glasanja. Na prošloj izbornoj skupštini glasalo se u 80 kabina, karticama sa pin-kodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << od šest cifara. Sada se pominje mogućnost da se delegatima zabrani unošenje mobilnih telefona u kabine, kako bi se izbeglo da neko „spolja“ utiče na tok glasanja. Organizacioni odbor, prema Poslovniku, bira Glavni odbor na predlog predsednika stranke.USLOVI Da bi neko bio kandidovan za predsednika DS potrebno je da ga podrži 15 opštinskih odbora, odnosno 20 članova GO ili 20 delegata Skupštine DS, dok je za potpredsedničku kandidaturu potrebna podrška 10 opštinskih odbora, odnosno 15 članova GO ili 15 delegata Skupštine. Drugi važan posao biće izbor delegata za izbornu skupštinu. To podrazumeva komplikovanu proceduru, jer se najpre moraju utvrditi kvote, odnosno koliko koji odbor daje delegata. Kriterijumi su rezultati izbora na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, učešće u vlasti u nekoj sredini, broj članova i veličina grada koji predstavljaju. Procena je da bi na skupštini trebalo da glasa oko 4.000 delegata. Kako nam je rečeno u DS, na ovim zadacima se intenzivno radi i do kraja nedelje biće poznato više detalja. Nakon toga sledi objavljivanje zvaničnih kandidatura za predsednika, potpredsednike, članove Glavnog odbora i Političkog saveta. Kandidati za predsednike formiraće svoje timove i predstaviti program. Kandidature za izbor svih organa i tela stranke, kao i imena delegata iz svakog opštinskog i gradskog odbora, dostavljaju se centrali najkasnije 15 dana pre održavanja skupštine.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas i Tadić traže podršku po Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2012, 00:20

Kandidati za lidera demokrata Boris Tadić i Dragan Đilas ovih dana obilaze odbore po Srbiji da bi videli koliku podršku imaju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.