KPS preuzeo nadgledanje crkava

Izvor: B92, 28.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KPS preuzeo nadgledanje crkava

Priština -- Kosovska policijska služba započela je celodnevno nadgledanje i obezbeđivanje dela srpskih pravoslavnih crkava na Kosovu.

Do sada je to bio posao privatnih agencija za obezbeđenje. O promeni režima obezbeđivanja pravoslavnih objekata u Eparhiji raško-prirzrenskoj nisu obavešteni. Promena sistema obezbeđenja u više od dvadeset crkava na Kosovu u skladu je sa odlukom kosovske vlade, a predviđena je i zakonom o verskom i kulturnom nasleđu, tvrde u kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policiji.

Obezbeđenje je promenjeno u crkvama u prizrenskom regionu, među kojima su tri crkve u Orahovcu i tri u Suvoj Reci.

Vladika raško-prizrenski Artemije kaže da je iznenađen takvom odlukom, te da je promenom obezbeđenja praktično započela primena plana Martija Ahtisarija, odnosno tačke koja se odnosi na zaštitu verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.

"Bez našega znanja, dozvole i saglasnosti, nije moguće nešto uraditi. A, nas niko nije pitao, niti nas je o tome konsultovao, čak ni informisao”, navodi vladika Artemije.

U Prizrenu je za tu namenu angažovano 40 policajaca.

Vladika Artemije navodi da je za ovkav obrt u obezbeđivanju crkava odgovoran Euleks, za koji je Srbija dala pristanak, ali pod uslovom da ne sprovodi Ahtisarijev plan.

"Ako je to tačno da postoji takva odluka, treba naši predstavnici vlasti da postave pitanje legitimnog boravka Euleksa na Kosovu i Metohiji”, smatra on.

Izvori iz pravoslavne crkve na Kosovu kazali su za B92 da najstariji srednjevekovni manastiri na Kosovu i dalje ostaju pod obezbeđenjem Kfora, i da se na njih ne odnosi promena režima čuvanja.

Manastire poput Visokih Dečana, Gračanice, Pećke patrijaršije, Gorioča, Zočišta, Svetih Arhangela, Sokolice i Deviča i dalje će čuvati vojnici Kfora.

Obezbeđenje policije dobijaju uglavnom novoobnovljene crkve i manastiri, od kojih je većina oštećena ili porušena 17. marta 2004. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.