Jeremić i Mamadijarov: Odlična saradnja Srbije i Azerbejdžana

Izvor: Blic, 03.Maj.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić i Mamadijarov: Odlična saradnja Srbije i Azerbejdžana

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Azerbejdžana i Srbije Elmar Mamadijarov i Vuk Jeremić ocenili su danas da su bilateralni odnosi odlični, bez otvorenih pitanja i da postoji veliki potencijal za razvoj ekonomke saradnje.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Aljijev u junu će posetiti Srbiju, najavili su danas u Beogradu ministri spoljnih poslova dve zemlje.

Tom prilikom očekujemo potpisivanje velikog broja bilatelarnih sporazuma na kojima trenutno radimo, rekao je Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u izjavi novinarima u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministri Jeremić i Mamadijarov ocenili su bilateralnu saradnju kao izvanrednu, u kojoj nema otvorenih političkih pitanja, ali su dodali da postoji veliki potencijal za unapređenje privredne i kulturne saradnje.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana podsetio je da je prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića toj zemlji 2010. godine potpisano šest sporazuma, a da su u toku razgovori o još 20 bilatelarnih ugovora.

Razgovarali smo i o održavanju biznis foruma na marginama posete predsednika Aljijeva", rekao je Mamadijarov.

Ministri su dodali da dve zemlje imaju iste stavove u pogledu poštovanja principa međunarodnog prava i načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Jeremić je rekao da je Azerbejdžan "najbliži saveznik" Srbije među muslimansklim zemljama, ocenivši podršku te zemlje naporima Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta kao "neprocenjivu" i dodao da Srbija u istom smislu podržava Azerbejdžan.

Ministar Mamadijarov je istakao da Azerbejdžan deli stav Srbije o osnovnim principima međunarodnog prava i podsetio da ta zemlja takođe ima probleam sa "okupacijom" dela teritorije, kao i da su 1993. godine usvojene četiri rezolucije Saveta bezbednosti UN koje nisu primenjene.

Jeremić je rekao da je sa gostom iz Azerbejdžana razgovarao o održavanju dana kulture te zemlje u Srbiji, otvaranju Azerbejdžanskog kulturnog centra u Beogradu i podizanju spomenika naučniku Nikoli Tesli u Bakuu, prestonici Azerbejdžana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.