Kina i Srbija će bolje sarađivati

Izvor: B92, 04.Maj.2011, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i Srbija će bolje sarađivati

Beograd -- Kina i Srbija će u narednom periodu intenzivirati ekonomsku saradnju, izjavili su ministri spoljnih poslova dve zemlje Jang đieči i Vuk Jeremić.

"Kina je spremna da učestvuje u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata i narednih meseci možemo ocekivati dogovore o novim projektima poput ovog u Beogradu", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare sa kineskim kolegom.

Đieči je rekao da će ohrabriti još više kineskih preduzeća da investiraju u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju.

Ministri su govorili i o kulturnoj saradnji i najavili eksperimentalni projekat učenja kineskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Srbiji.

"Kina je spremna da pruži pomoć srpskom narodu i srpskoj deci u učenju kineskog jezika", rekao je Đieči.

Jeremić je podsetio da su mnoge zemlje u regionu članice Evropske unije ili su na putu da to postanu, ali da je samo Srbija strateški

partner Kine. "Ovaj izbor Kine je za nas velika čast", rekao je Jeremić.

Ministri su istakli da dva ministarstva dobro sarađuju, uz česte susrete na visokom nivou, najavljujući još poseta međusobnih poseta, uključujući i posetu predsednika Kine Hua đintaoa Srbiji.

Ministri su izrazili zahvalnost svojih zemalja zbog međusobne podrške u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Kina visoki ceni dosledno sprovođenje 'politike jedne Kine' i podršku u svim oblastima. Istovremeno, Kina se dosledno zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i puta razvoja koji je srpski narod sam izabrao", dodao je ministar đieči.

Ministar Jeremić je rekao da su Srbija i Kina "potpuno" saglasne po svim političkim pitanjima i da je današnjom posetom potvrđena međusobna saglasnost i podrška.

"Srbija snažno podržava 'politiku jedne Kine' ... Želim da se javno zahvalim na snažnoj podršci u odbrani territorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", istakao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.