Jeremić: Start o EU članstvu 2010.

Izvor: B92, Tanjug, 24.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Start o EU članstvu 2010.

Beograd -- Ambicija Srbije je da u prvoj polovini 2010. godine, tokom španskog predsedavanja, počne pregovore o članstvu u EU, izjavio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

On je, pred sastanak sa evropskom "trojkom" u Briselu, u ponedeljak, kazao da je cilj Srbije da u prvoj polovini ove godine preda aplikaciju za članstvo u EU i da do kraja 2009. dodje do statusa kandidata za ulazak u EU.

"Pun konsenzus u EU o napretku Srbije za sada nije postignut i u Briselu ću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovarati da li postoji način da se konsenzus stvori. Imamo neke nove ideje, i one nisu zavera protiv Holandije, već predstavljaju pokušaj da se pronadje izlaz iz sadašnje situacije za korist Srbije, cele EU i mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Jeremić za u Vestima TV B92.

On je kazao da je će se na marginama zasedanja Saveta ministara EU u Briselu, verovatno sastati i sa holandskim ministrom spoljnih poslova. Holandija je jedina država članica EU koja ne prihvata aktiviranje Prelaznog sporazuma izmedju Srbije i EU, tražeći da se prethodno uhapsi haški optuženik Ratko Mladić.

Šef srpske naveo je istakao da će tokom ove godine centralni strateški prirotitet spoljne politike Srbije biti ubrzanje evropskih integracija.

"Bićemo maksimalno aktivni i angažovani svuda da dodjemo do aplikacije za članstvo, kandidature i onda da tokom predsedavanja Španije EU počnemo pregovore", rekao je Jeremić.

Povodom osnivanja Bezbednosnih snaga Kosova, Jeremić je kazao da će sledeće nedelje otputovati u Njujork na sastanak sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

"Razgovaću o konkretnim koracima koje UN treba da preudzmu da bi došlo do razvoja situacije koja pospešuje a ne narušava situaciju na Kosovu. Svim diplomatskim sredstvima ćemo se založiti da se otkloni sve što krši rezoluciju 1244 UN", izjavio je Jeremić.

On je dodao i da će evropske zvaničnike u Briselu obavestiti da Srbija Bezbednosne snage Kosova smatra za paravojnu i ilegalnu formaciju, koju treba rasformirati.

"U odnosima sa NATO ćemo svoje nezadovoljstvo izraziti na mnogo direktniji način i u to će biti uključeno i Ministarstvo odbrane. Predsednik Srbije Boris Tadić je, tim povodom, već poslao pismo generalnim sekretarima NATO i UN", dodao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.