Jeremić: Srbija očekuje da Banov plan bude primenjen u celosti

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija očekuje da Banov plan bude primenjen u celosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da od današnjeg sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom u Njujorku očekuje da implementacija plana UN u šest tačaka, koji bi trebalo da poboljša uslove u kojima žive Srbi na Kosovu, "više neće biti predmet bilo kakve kontroverze ili neizvesnosti".

"Preneće mu naše gledište i očekivanje da plan bude implementiran u celosti, na način koji je to podržao Savet bezbednosti", izjavio je Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u intervjuu za BBC u Londonu, pred polazak za Njujork.

Upitan da li u Njujork ide da pregovore o planu od šest tačaka pokrene sa Banom zato što šef UNMIK-a Lamberto Zanijer te razgovore nije prihvatio, Jeremić je rekao da će sa Zanijerom detaljnije razgovarati u četvrtak.

"Nije bilo jasno da li će do tog sastanka uopšte doći, pa je zbog toga zatražen razgovor sa generalnim sekretarom UN. To je njegov plan koji je, na kraju krajeva podržao i SB UN. Delovi plana su počeli da se implemetiraju i ranije, ali neki delovi nisu jer su zahtevali dalji razgovor".

"Što se tiče implementacije plana, naš glavni sagovornik su Ujedinjene nacije, upravo kako je to predvideo i plan generalnog sekretara, a u okviru razgovora sa UN važnu ulogu će imati i evropska misija na Kosovu", rekao je šef srpske diplomatije. Jeremić se nije složio sa konstatacijom BBC-a da Srbija insistira, kada je reč o uređenju života u srpskim oblastima na Kosovu, na odvojenim carinama, sudstvu i policiji.

"Ne bih se složio sa tom vašom konstatacijiom, stvari su daleko komplikovanije. Mi nismo za bilo kakvu segregaciju – podela pokrajine nije na dnevnom redu", naglasio je srpski ministar.

"Što se tiče načina na koji ćemo upravljati, uz pomoć civilne uprave, našom južnom pokrajinom - to je predmet razgovora, i spremni smo da razgovaramo o svim modalitetima", istakao je Jeremić.

Upitan da pojasni svoja upozorenja da je misija UN pod pritiskom vlasti u Prištini i kosovskih Albanaca, Jeremić je istakao da ne bi želeo da otežava poziciju predstavnika UN, a "veruje da bi je otežao, ako bi ušao u detalje".

"Oni su pod teškim vaninstitucionalnim pritiscima. To je zabrinjavajući splet okolnosti, i mislim da bi oni trebalo da imaju punu zaštitu i punu slobodu da se ponašaju u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN. Mi smo u svakom slučaju spremni da im u tome pomognemo, ali mislim da bi međunarodno civilno i drugo prisutvo trebalo da se time ozbiljnije pozabavi. "

"Mislim da bi bilo tragično ako bi međunarodna zajednica poklekla pred vaninstitucionalnim pretnjama, usmerenim protiv onih koji žele da sprvode obavezujuće odluke Saveta bezbednosti", rekao je na kraju Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.