SE da ostane usredsredjen na statusno neutralne inicijative

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SE da ostane usredsredjen na statusno neutralne inicijative

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Strazburu pozvao Savet Evrope (SE) da i dalje bude "posvećen statusno neutralnim inicijativama" kada je reč o Kosovu.

Obraćajući se učesnicima 120. sednice Komiteta ministara SE, Jeremić je rekao da jedno od najdelikatnijih pitanja na prostoru SE, "a koje je od suštinskog značaja za Srbiju", jeste status južne srpske pokrajine Kosova.

Jeremić je istakao da se "miroljubiva i principijelna" politika Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neće promeniti, kao i da je očigledno da se, kada je Kosovo u pitanju "približavamo novom trenutku koji obećava".

Kako je rekao, u narednom periodu treba iznaći način da se pitanje Kosova reši na način prihvatljiv svim odgovornim stranama i treba učiniti sve kako bi se izbegle "oštre debate koje unose podele na forumima poput današnjeg".

Jeremić je dodao da zbog toga SE treba i dalje da se fokusira na "statusno neutralne inicijative".

"Nekontroverzne inicijative, poput očuvanja i obnove srpske baštine (na Kosovu) očuvaće jedinstvo naše Organizacije i doprineće smanjenju tenzija na terenu", rekao je Jeremić, dodajući da bi takvi projekti trebalo da doprinesu i postizanju konačnog cilja, a to je "istorijski komprmis izmedju Srba i Albanaca".

Jeremić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena osnovnim vrednostima Saveta Evrope, poštovanju indivdualnih sloboda, vladavini prava, ljudskim i manjinskim pravima i integraciji.

Od pristupanja SE Srbija je radila na ispunjenu svojih obaveza, a srpski parlament je ratifikovao 68 konvencija i protokola SE, rekao je srpski ministar.

On je naveo i da Srbija privodi kraju reforme u oblasti vladavine prava, da je na najviši nivo podigla standarde po pitanju ljudskih i manjinskih prava, kao i da "uverljivo sprovodi politiku nulte tolerancije protiv transnacionalnog organizovanog kriminala".

Prema rečima Jeremića, prošlogodišnja odluka Komiteta ministara SE da podigne saradnju Srbije sa SE označava "vrlo jasan politički stav podrške centralnom strateškom prioritetu Srbije: članstvu u EU".

Jeremić je takodje izrazio očekivanje Srbije da će konferencija o evropskoj budućnosti regiona, koja će biti održana početkom juna u Sarajevu pod okriljem španskog predsedništa EU, biti uspešna.

"Nadamo se da ćemo dobiti jednoglasnu podršku snažnoj evropskoj politici integracije zapadnog Balkana", rekao je Jeremić, ističući da Beograd očekuje da će se svi učesnici konferencije složiti da je jedan od glavnih prioriteta dovršavanje demokratske transformacije regiona.

Jedna od tema u Sarajevu biće i kako osigurati bolju budućnost za BiH, rekao je šef srpske diplomatije i ponovio da Beograd podržava politiku "jedinstvene Bosne".

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u Strazburu

Izvor: RTS, 11.Maj.2010

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao u Strazburu da je Srbija posvećena osnovnim vrednostima Saveta Evrope. Jeremić pozvao najstariju panevropsku organizaciju da ostane statusno neutralna kada je reč o Kosovu. ..Obraćajući se učesnicima 120. sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, ministar...

Nastavak na RTS...

Jeremić: Za statusno neutralne inicijative Saveta Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2010

STRAZBUR - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas da je Srbija posvećena osnovnim vrednostima Saveta Evrope i pozvao najstariju panevropsku organizacija da ostane usredsređena na statusno neutralne inicijative kada je reč o Kosovu...Obraćajući se učesnicima 120. sednice...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.