Jelašić: Oktobar ključan za Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2009, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Oktobar ključan za Srbiju

BEOGRAD - Oktobar će biti ključni mesec za Srbiju, jer će se vlast naći na ozbiljnom testu, ili ćemo sprovesti reforme obećane MMF ili ćemo prokockati šansu, izjavio je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić.

Jelašić je u razgovoru za sutrašnje izdanje Blica rekao da naredne nedelje zato treba da se iskoriste za pripremu konkretnih planova o tome kako će država da sprovede reformu celokupne državne administracije, ali i sektora zdravstva, obrazovanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i javnih preduzeća na republičkom i lokalnom nivou.

"Sve smo znali, ali..."

"Za najveći deo problema sa kojim se suočavamo danas znali smo i pre nekoliko meseci. Znali smo kada dolazi MMF i koje će biti ključne teme razgovora. Prihvatili smo pre četiri-pet meseci da ćemo, ako prihodi budu manji od planiranih, povećati PDV, iako smo već tada znali da to ne želimo da sprovedemo", rekao je Jelašić.

On je dodao da je nezavisno od toga, sada jako važno da prođemo na popravnom ispitu krajem oktobra, kada očekuje da drugu i treću reviziju uspešno prođemo.

Jelašić svoj optimizam bazira na nadi da će sledećih šest nedelja biti iskorišćeno da se naprave konkretni planovi, da se pripreme konkretni zakoni, da se postigne dogovor sa sindikatima, kao i da se obezbedi jedinstvena politička podrška u pogledu preciznog broja ljudi na koje će se odnositi smanjenje zaposlenih tokom predstojeće reforme.

"Ako to sve učinimo, i ako sledećeg meseca predstavnicima MMF to i predstavimo, mislim da ćemo vrlo lako proći", naveo je guverner NBS.

Stalno rastući broj radnika u administraciji

O tome šta će konkretno NBS za tih šest nedelja da preduzme, Jelašić je rekao:"Kao što se u izveštaju i vidi, najviše pitanja se odnosi na fiskalnu politiku i sa tog stanovišta NBS ne može ništa da uradi".

"Ne bih sada da ponavljam kako smo i ranije ukazivali na stalno rastući broj radnika u državnoj administraciji, na to da plate prebrzo rastu i slično", ukazao je Jelašić.

On je dodao da su, međutim, političari mnogo bolji u tome da odjednom preokrenu ćurak naopako i da kažu: „E sada ćemo zamrzavati zarade, pa ćemo potom otpuštati viškove".

"NBS će i nadalje raditi sve što je vezano za monetarnu politiku i stabilnost bankarskog sektora, a što je od strane MMF dobro ocenjeno", dodao je Jelašić.

Komentarišući mogućnost da inflacija premaši planiranu, Jelašić je rekao da kod inflacije postoji značajan rizik zbog rasta regulisanih cena.

"Veliko pitanje je šta će biti sa cenama pod kontrolom države, na primer sa cenama grejanja u predstojećoj sezoni", rekao je guverner NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vlada je na testu, otpuštanja ili veći porez

Izvor: Blic, 02.Sep.2009

Oktobar će biti ključni mesec za Srbiju, jer će se vlast naći na ozbiljnom testu. Ili ćemo sprovesti reforme obećane MMF-u ili ćemo prokockati šansu. Naredne nedelje zato treba iskoristiti za pripremu konkretnih planova o tome kako će država da sprovede reformu celokupne državne administracije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.