Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori odlažu rešenje za Kosovo?

Helsinki -- Mogući izbori u Srbiji mogli bi da dovedu do odlaganja objavljivanja predloga za rešenje statusa Kosova, kaže Marti Ahtisari.

Specijalni izaslanik UN, za koga se očekivalo da će u novembru izneti predlog za budući status Kosova, rekao je da će Kontakt-grupa možda biti sprema da sačeka predstavljanje njegovog plan do ishoda izbora, koji bi u Srbiji mogli da budu održani u decembru. Savetnik premijera Vladeta Janković ocenjuje za B92 da je Ahtisari takvu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneo pod pritiskom međunarodnih činilaca.

"Ako datum izbora bude krajem ove godine, moguće je da u Kontakt-grupi postoji spremnost da se preispitaju rokovi i možda će to značiti da moj predlog, koji je u pripremi, biti predstavljen tek posle izbora", rekao je Ahtisari za finsku televiziju ILE.

Specijalni izaslanik UN-a odbio je da govori o svom predlogu za rešenje statusa Kosova.

Vladeta Janković smatra da je Ahtisarijev stav korak u dobrom pravcu i da se radi o realističkom i trezvenom opredeljenju.

Pre nego što je Ahtisari izjavio da je odlaganje moguće, šef UNMIK-a Joahim Riker izjavio je u Skoplju da očekuje da će do kraja ove godine "UN pronaći konačno rešenje za status Kosova".

Podsetimo, prvobitno je bilo sugerisano da će Ahtisari tokom novembra dati predlog za status, a ova najava prvi put direktno ostavlja mogućnost odlaganja rešenja tog pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.