Ističe rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za predaju finansijskih izveštaja stranaka

BEOGRAD - Rok za predaju finansijskih izveštaja političkih stranaka za redovan rad u prošloj godini ističe danas, a tu obavezu do sada je ispunilo 13 stranaka, rečeno je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

Članovima Odbora je podeljen materijal o ulozi tog tela u sprovođenju zakona o finansiranju političkih stranaka koji su pripremile stručne službe, a u kome se navodi da su tokom 2008. godine 32 političke stranke Odboru dostavile izveštaje za redovan rad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u 2007. godini, od kojih 13 parlamentarnih stranaka.

U materijalu se podseća da će političke stranke od 1. oktobra ove godine svoje finansijske izveštaje za redovan rad dostavljati Agenciji za borbu protiv korupcije.

Naime, izmenama Zakona o finansiranju političkih stranka koje će stupiti na snagu 1. oktobra predviđeno je da nadležnost Ministarstva finansija i Odbora za finansije bude preneta na Agenciju.

U materijalu se napominje da je Odbor spreman da odmah ispuni obavezu predaje izveštaja i završnih računa Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je zakonski rok za to 31. oktobar ove godine.

Prema dosadašnjim zakonskim rešenjima, Odbor je bio nadležan da preko ovlašćenih revizora sprovede kontrolu finansijskih izveštaja stranaka za redovan rad, a prema zaključku tog tela iz 2004. kao krajnji rok za predaju izveštaja stranaka za prethodnu godinu utvrđen je 15. april.

Na osnovu zakona o finansiranju političkih stranaka predviđeno je da sve registrovane političke stranke vode knjigovodstvo o svim prihodima i rashodima, i da za svaku poslovnu godinu dostave izveštaj o imovini, prilozima koji prelaze 6.000 dinara, kao i izveštaj o završnom računu sa sertifikatom ovlašćenog revizora.

Odbor je do sada razmatrao i usvojio izveštaj o kontroli finansijskih izveštaja stranaka za 2003, 2004 i 2005. godinu, dok pismeni izveštaj radne grupe za 2006. godinu Odbor nije razmatrao.

U materijalu se navodi da je nakon četvorogodišnje primene zakona i kontrole finansijskih izveštaja konstatovano da Odbor nije bio u mogućnosti da pokrene prekršajne prijave protiv određenih stranaka, jer za to nije ovlašćen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.