Hrvatski Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2014, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju

Poslaničke grupe hrvatskog Sabora usaglasile su tekst deklaracije kojom osuđuju puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i traže povlačenje takve odluke.

Deklaracija u vezi s odlukom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu, kako se zove službeno taj dokument, osuđuje tu odluku i traži od suda da je povuče.
Nezavisna poslanica, ranije HDZ premijerka, Jadranka Kosor, rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da je deklaracija „jako izbalansirana“, da se ne bavi posebno Srbijom, nego upozorava šta se dogodilo.
„Upozoravamo da Šešelj i dalje zagovara i širi mržnju, da udara u temelje vladavine prava, zagovara Veliku Srbiju s teritorijalnim pretenzijama na Hrvatsku, a to ne možemo dozvoliti“, ističe Jadranka Kosor, a prenosi hrvatska agencija Hina.
Ali, dodala je, „vrlo jasno i precizno govorimo kakva je situacija u Srbiji, da se oni moraju ograditi od svega toga“.
Kako je kazala, kad se poprave tehničke pojedinosti, deklaracija će biti upućena predsedniku Sabora Josipu Leki i biće zatraženo da je uvrsti u dnevni red, ali ne može da predvidi hoće li Sabor deklaraciju doneti pre četvrtka, kada na istu temu, na inicijativu hrvatskih evroparlamentaraca, raspravlja Evropski parlament.
Inače, u radnoj verziji rezolucije predložene EP, u koji je Tanjug imao uvid, piše da Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i pozivaju se vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.
„EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na podrucju bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sećanja za žrtve Vukovara“, piše u radnoj verziji dokumenta,o kojem EP treba da raspravlja i glasa u četvrtak, 27. novembra.
Inače, proteklih dana su i u hrvatskom Saboru, a i iz samog državnog vrha Hrvatske, povodom slučaja Šešelj, upozoravali Srbiju da,kao kandidat za članstvo u EU, „mora poštovati demokratske standarde i vladavinu prava kao i drugi“.
Neposredan povod za podizanje tenzija u Hrvatskoj sve do saborske rasprave bio je hrvatski praznik, Dan sećanja na žrtve Vukovara, kada je Šešelj čestitao „srpskim četnicima oslobođenje Vukovara“.
A povodom negativne euforije,nastale u Hrvatskoj povodom puštanja Šešelja iz pritvora, i prozivanja Srbije zbog njegove retorike, reagovao je nedavno i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ocenio da je lider radikala „top tema“ u Hrvatskoj iz tamošnjih unutrašnjepolitičkih razloga i predizborne (predsedničke) kampanje, a da toj zemlji nedostaje hrabrost za rešavanje pitanja iz prošlosti.
Reč je o klasičnoj zameni teza i pokušaju Hrvatske da Srbiju uvuče u nešto što sa njom nema nikakve veze, rekao je Dačić i dodao da je ponašanje hrvatske vlasti, koja traži da se Vlada Srbije ogradi od izjava lidera radikala, klasično licemerje i zamena teza.
„Kad Hrvatska bude mogla da bez velikih snaga policije sačuva 10 ćiriličnih tabli onda može da drži lekcije Srbiji“, podsetio je Dačić na konstantno uništavanje dvojezičnih tabli u Hrvatskoj,u sredinama sa srpskim stanovništvom.
Hrvatska, dodao je, treba da ima mnogo više hrabrosti za rešavanje pitanja iz prošlosti – traženju nestalih osoba, ali i ostvarivanju prava Srba koji su tamo nekada živeli, a tu je i pitanje granične linije.
Izvor: tanjug.rs
The post Hrvatski Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osuđuju puštanje Šešelja i traže povlačenje odluke

Izvor: Cafe.ba, 25.Nov.2014

Saborska radna skupina usuglasila je u utorak tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje iz haaškog zatvora ratnog zločinca Vojislava Šešelja i traži povlačenje takve odluke...Moramo još popraviti tehničke pojedinosti, potom ćemo deklaraciju uputiti predsjedniku Sabora Josipu Leki i zatražiti...

Nastavak na Cafe.ba...

HR: Hag da vrati Šešelja u zatvor

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 15:37

Hrvatski sabor je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom je osudio puštanje iz haškog pritvora Vojislava Šešelja i od Suda zatražio da ga vrati u zatvor...To je zatraženo zbog, kako je obrazloženo, ratnohuškačke i velikosrpske retorike...U deklaraciji, koje je inicirala bivša HDZ premijerka,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.