Privredna delegacija Hrvatske posetila Niš

Izvor: juGmedia, 26.Nov.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredna delegacija Hrvatske posetila Niš

NIŠ – Delegacija iz Hrvatske u kojoj su se nalazili privrednici, predstavnici Hrvatske privredne komore i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić posetila je Regionalnu privrednu komoru

Cilj posete hrvatske delegacije Nišu bio je unapređenje privredne saradnje, ali i unapređenje saradnje u drugim oblastima poput turizma, obrazovanja i kulture. Gosti iz Hrvatske ovom prilikom najveće interesovanje pokazali su za sa saradnju sa niškom mašinskom industrijom, firmama koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << bave prehrambenom proizvodnjom i trgovinom, kao i za uspostavljanje avionske linije između Niša i nekog od hrvatskih gradova poput Rijeke.

Ambasador Gordan Markotić je istakao da postoji prostor za širenje privredne saradnje i da veruje da će se vrlo brzo videti i konkretni rezultati susreta srpskih i hrvatskih privrednika.

„U prvih sedam meseci ove godine razmena između Srbije i Hrvatske iznosila je oko 550 miliona evra, što nije ni blizu nekadašnjeg rekorda koji iznosio preko milijardu evra. U Srbiji trenutno posluje oko 220 hrvatskih kompanija i one su osnov za nova ulaganja i nova radna mesta“, rekao je Marković.

On je istakao da je ekonomska saradnja nužna za ekonomski rast i Srbije i Hrvatske, naročito u ovom periodu kada se obe zemlje susreću sa mnogim ekonomskim problemima.

Predstavnici grada Niša i Regionalne privredne komore Niš predočili su delegaciji iz Hrvatske mogućnosti za pokretanje biznisa u ovom delu Srbije i spremnost lokalne samouprave i komore da pomognu oko realizacije novih investicija.

„Na području juga Srbije ima povoljnih lokacija i za grinfild i braunfild investicije, a iskustva onih kompanija koji su već došle na ovo područje su veoma povoljna. Primera radi, francuski „Mišlen“ je uložio dodatnih 215 miliona evra za otvaranje novog pogona u Pirotu“, istakao je potpredsednik RPK Niš Nebojša Bogdanović.

Na skupu u RPK Niš iznet je podatak da je za prvih devet meseci ove godine izvoz sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga u Hrvatsku iznosio 6,2 miliona dolara, dok je uvoz bio znatno veći i premašio je 26 miliona dolara.

(Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.