Homen: Inicijativa za zabranu ekstremističkih grupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Inicijativa za zabranu ekstremističkih grupa

BEOGRAD - Ministarstvo pravde će, u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, pokrenuti inicijativu da se zabrane sve grupe koje propagiraju nasilje i koje se u svom delovanju služe nasilnim sredstvima, izjavio je danas državni sekretar tog Ministarstva Slobodan Homen.

"Pažljivo će se preispitati delovanje svih ekstremističkih grupa, bilo da su u pitanju grupacije koje se vezuje za određene ideologije ili navijačke grupacije, i u svim slučajevima gde postoji zakonski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnov da se ova inicijativa pokrene, ona će biti pokrenuta", najavio je Homen u izjavi Tanjugu.

Veljović: U zatvoru četiri osobe

Policija je privela 37 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima, a četvorici je određen zatvor do 30 dana, izjavio je danas direktor policije Milorad Veljović. Procesuirano je 35 osoba koje su u nedelju privedene zbog zabrane javnog okupljanja, protiv petoro podnete su krivične prijave, a ostali će odgovarati prekršajno, rekao je Veljović agenciji Beta.

Veljović je dodao da je među četvoricom kojima je određena zatvorska kazna i jedan od vođa pokreta "1389" Miloš Vacić.

Podsetivši da je Ministarstvo u saradnji sa tužilaštvom već pokrenulo inicijativu za zabranu organizacije "Nacionalni stroj", koja se nalazi pred Ustavnim sudom, Homen je istakao da je u svakom demokratskom društvu nedopustivo da se toleriše bilo kakva vrsta nasilja nad građanima, bilo da su u pitanju domaći ili strani državljani.

On je napomenuo da se zabranom delovanja pojedinih grupa može postići samo delimični rezultat, a da se za uspešno rešenje tog problema mora angažovati i društvo i država.

"Zabranom delovanja pojedinih grupa može se postići samo delimični rezultat, jer je ovo problem celog društva, koji zahteva da se tim pojavama, kako bismo ih iskorenili, bavimo svi - porodica, obrazovni sistem, civilno društvo, mediji", kazao je Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde je dodao da država i pored pomaka koji su postignuti, u budućnosti više pažnje mora posveti mladima.

Home je izrazio uverenje da će promene Krivičnog zakonika, koje su nedavno usvojene i kojima se kaznena politika pooštrava, doprineti da se nasilje u Srbiji svede na najmanju moguću meru.

"Kaznena politika ima veoma važnu dimenziju prevencije jer, ukoliko neki pripadnik ultardesničarske organizacije ili grupe navijača za nasilje bude dobio odgovarajuću kaznu, to bi bila najbolja poruka svima da nasilje neće biti tolerisano", zaključio je Homen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.