Četvorica izgrednika u zatvoru

Izvor: RTS, 21.Sep.2009, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorica izgrednika u zatvoru

Zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima policija je privela 37 osoba, a četvorici je određen zatvor do 30 dana. Protiv petoro uhapšenih podnete krivične prijave. Novčano kažnjeno 19 osoba. Ministarstvo pravde i Tužilaštvo tražiće zabranu svih grupa koje propagiraju nasilje.

Policija je privela 37 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima, a četvorici je određen zatvor do 30 dana. Ministarstvo pravde i Tužilaštvo tražiće zabranu svih grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje propagiraju nasilje i koje se u svom delovanju služe nasilnim sredstvima.

Procesuirano je 35 osoba koje su u nedelju privedene zbog zabrane javnog okupljanja, protiv petoro podnete su krivične prijave, a ostali će odgovarati prekršajno. Među četvoricom kojima je određena zatvorska kazna i jedan od vođa pokreta "1389" Miloš Vacić. U skraćenom postupku novčano je kažnjeno još 19 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ponovio je da policija čini sve što je u njenoj moći kako bi građani i imovina bili zaštićeni.

"To, međutim, nije samo policijsko pitanje, jer kada je reč o nekim drugim slučajevima potrebna je mnogo veća saradnja držvnih, pre svega pravosudnih organa, medija, poltiičira i svih stranaka, jer političari svesno ili nesvesno mogu da daju podstrek onima koji pribegavaju nasilju", ocenio je ministar.

On je ukazao da je to veoma važno za državu kako bi se, iskorenilo nasilje, dodajući da je potrebno promeniti i neke zakone, kao što je onaj koji reguliše nasilje na sportskim manifestacijama.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je da bi problem nasilja na ulicama mogao da bude rešen za nekoliko meseci ukoliko država pokaže jasnu želju da sa tim izađe na kraj.

"Država je pokazala rešenost da se obračuna sa svim ekstremističkim grupama, bez obzira da li se kriju iza nacionalni ili navijačkih formi", kazao je Đilas.

Gradonačelnik Beograda je ocenio da je hapšenje, podnošenje krivičnih prijava i osuđivanje pravi način za obračun sa takvim pojavama u društvu.

"Očekujem da se sa tom akcijom nastavi i da se zabrane organizacije koje pozivaju na nasilje, kao i da se najstrožije kazne oni koji krše zakon i koji čine da život u Beogradu nije bezbedan",  rekao je Đilas.

Inicijativa za zabranu grupa koje propagiraju nasilje

Ministarstvo pravde će, u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, pokrenuti inicijativu da se zabrane sve grupe koje propagiraju nasilje i koje se u svom delovanju služe nasilnim sredstvima, rekao je državni sekretar tog Ministarstva Slobodan Homen.

"Sve organizacije koje propagiraju i vrše nasilje biće sankcionisane. Prema sadašnjim podacima, radi se o tri organizacije. Sigurno se zna da su to pripadnici "Obraza", "1389", a za treću se utvrđuje da li su predstavnici učinili krivična dela, tako da ne bih pominjao posebno", izjavio je Homen.

Homen je rekao da će se pažljivo preispitati delovanje svih ekstremičkih grupa, bilo da su u pitanju grupacije koje se vezuje za određene ideologije ili navijačke grupacije, i u svim slučajevima gde postoji zakonski osnov da se ova inicijativa pokrene, ona će biti pokrenuta.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović rekao je da je činjenica da je na neki način došlo do eskalacije nasilja u Beogradu, čiji se direktan uzrok ne zna.

"Beograd je bio miran grad i siguran sam da će ostati miran. Siguran sam da će ovo biti prolazne pojave, jer će država preduzeti sve sa svoje strane da se ovo više ne ponovi", rekao je Radovanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog okupljanja privedeno 37 osoba

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2009

Policija je privela 37 osoba zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima, a četvorici je određen zatvor do 30 dana, izjavio je direktor policije Milorad Veljović.

Nastavak na Radio 021...

Incijativa za zabranu grupa koje pozivaju na nasilje

Izvor: S media, 21.Sep.2009

Ministarstvo pravde će, u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, pokrenuti inicijativu da se zabrane sve grupe koje propagiraju nasilje i koje se u svom delovanju služe nasilnim sredstvima, izjavio državni sekretar tog Ministarstva Slobodan Homen. .."Pažljivo će se preispitati delovanje...

Nastavak na S media...

Tužilaštvo će tražiti zabranu

Izvor: B92, 21.Sep.2009

Beograd -- U Republičkom tužilaštvu kažu da će zatražiti zabranu delovanja organizacija koje pozivaju na nasilje, ministar policije najavljuje promenu zakona o navijačima...Iako je policija u roku od dva dana privela 37 osoba, zbog kršenja zabrane okupljanja na javnim mestima, pokret 1389 ipak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.