Izvor: B92, 03.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helman: Moguće novo suđenje

Beograd -- Predstavnik Haškog tribunala u Beogradu Matijas Helman objasnio da je jedna od opcija, nakon žalbe Tužilaštva na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, novo suđenje.

Povodom odluke Tužilaštva Haškog tribunala da podnese žalbu na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju, predstavnik tog suda u Beogradu Matijas Helman izjavio je za B92 da je u slučaju Haradinaj sada na raspolaganju više pravnih mogućnosti, a da je jedna od opcija da se suđenje ponovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u celini.

Helman je rekao i da postoji mogućnost da se ponove samo pojedini delovi suđenja, što se i događalo u istoriji Tribunala.

"Na Žalbenom veću je da odluči na koji način će se obraditi ono što je potrebno uraditi odnosno da li postoje greške u prvostepenoj presudi i da li to treba ispraviti. Jedna greška može biti, kao što navodi Tužilaštvo, da nisu dozvoljene sve mogućnosti da se pridobiju ti svedoci da svedoče na sudu", rekao je Helman.

On navodi da postoji više mogućnosti.

"Postoji mogućnost da se izmeni presuda odmah u žalbenom postupku ili da se izvedu novi dokazi u žalbenom postupku i na osnovu toga donese nova presuda, ili da se predmet vrati na ponovno suđenje, jer pravilnik Tribunala predviđa i takvu mogućnost", kazao je on.

Podsetimo, Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju bude ponovo suđeno, jer je veliki broj svedoka tokom procesa odbio da se pojavi pred sudom.

Osim toga, Tužilaštvo je uložilo i žalbu na zaključke sudskog veća da sudije nisu na adekvatan način vrednovale dokaze o zločinima koje su Haradinaj i njegovi podređeni počinili nad Srbima na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.